Kolejny pomysł "wymieciony" spod sterty innych, który myślałam, że już dawno na blogu.
Zwyczajne ciasto, drożdżowe. Pieczone na patelni z dodatkami. Proste, a zarazem smaczne.
Można je również przygotować w piekarniku i jest o niebo szybciej, ale te z patelni grillowej mi osobiście bardziej smakowały no i fajnie wyglądały tak przy okazji :D
W kolejce do napisania czeka sporo innych przepisów, ale ostatnio nijak nie wyrabiam. Dziś jeszcze jadę "w Gości", więc tym bardziej będzie ciężko przysiąść, by coś popracować.
Bądźcie jednak cierpliwi, niedługo Wam to wynagrodzę ;)
Składniki na ok 8 sztuk
Zwyczajne ciasto, drożdżowe. Pieczone na patelni z dodatkami. Proste, a zarazem smaczne.
Można je również przygotować w piekarniku i jest o niebo szybciej, ale te z patelni grillowej mi osobiście bardziej smakowały no i fajnie wyglądały tak przy okazji :D
W kolejce do napisania czeka sporo innych przepisów, ale ostatnio nijak nie wyrabiam. Dziś jeszcze jadę "w Gości", więc tym bardziej będzie ciężko przysiąść, by coś popracować.
Bądźcie jednak cierpliwi, niedługo Wam to wynagrodzę ;)
Składniki na ok 8 sztuk
¼ szklanki ciepłej wody
10g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
3 łyżki jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
200g pieczarek
1 mała cebula
Kilkanaście zielonych oliwek
Kilkanaście czarnych oliwek
Mały słoiczek suszonych pomidorów
150g sera żółtego
3 łyżki masła klarowanego
Sposób
przygotowania w Tefal Companion:
Pieczarki
kroimy na plastry w szatkownicy Tefal, prędkość 7. Cebulę drobno siekamy.
Całość delikatnie solimy i smażymy na łyżce masła do odparowania wytworzonej
wody.
Składniki
na ciasto umieszczamy w misie wraz z ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy program
Pastry 2. Po skończonej pracy urządzenia, dzielimy ciasto na ok 8 części. Każdą
delikatnie podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Odrobinę masła
rozsmarowujemy na patelni grillowej. Na rozgrzanej smażymy chlebek z jednej
strony ok 2 minuty, po czym obracamy na drugą stronę, nakładamy odrobinę sera,
pieczarek, pokrojonych oliwek i suszonych pomidorów, ponownie sera i smażymy ok
3 minut. Tak przygotowane pizzerinki podajemy na ciepło lub na zimno, z
ulubionymi sosami.
Sposób
przygotowania tradycyjny:
Wodę,
drożdże, cukier oraz łyżkę mąki mieszamy ze sobą i pozostawiamy do wyrośnięcia
na ok 10 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy jogurt, sól oraz zaczyn
drożdżowy. Wyrabiamy kilka minut i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 1
godzinę.
W tym
czasie kroimy pieczarki oraz siekamy cebulę. Smażymy na rozgrzanej 1 łyżce
masła, z drobiną soli aż do momentu odparowania wody.
Gotowe ciasto dzielimy na ok 8 części. Każdą delikatnie podsypujemy mąką
i cienko rozwałkowujemy. Odrobinę masła rozsmarowujemy na patelni grillowej. Na
rozgrzanej smażymy chlebek z jednej strony ok 2 minuty, po czym obracamy na
drugą stronę, nakładamy odrobinę sera, pieczarek, pokrojonych oliwek i
suszonych pomidorów, ponownie sera i smażymy ok 3 minut. Tak przygotowane pizzerinki
podajemy na ciepło lub na zimno, z ulubionymi sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.