Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 25 lipca 2017

Chlebki naan a'la pizzerinki

Kolejny pomysł "wymieciony" spod sterty innych, który myślałam, że już dawno na blogu. 
Zwyczajne ciasto, drożdżowe. Pieczone na patelni z dodatkami. Proste, a zarazem smaczne. 
Można je również przygotować w piekarniku i jest o niebo szybciej, ale te z patelni grillowej mi osobiście bardziej smakowały no i fajnie wyglądały tak przy okazji :D
W kolejce do napisania czeka sporo innych przepisów, ale ostatnio nijak nie wyrabiam. Dziś jeszcze jadę "w Gości", więc tym bardziej będzie ciężko przysiąść, by coś popracować. 
Bądźcie jednak cierpliwi, niedługo Wam to wynagrodzę ;) 

Składniki na ok 8 sztuk

300g mąki
¼ szklanki ciepłej wody
10g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
3 łyżki jogurtu naturalnego

Dodatkowo:

200g pieczarek
1 mała cebula
Kilkanaście zielonych oliwek
Kilkanaście czarnych oliwek
Mały słoiczek suszonych pomidorów
150g sera żółtego
3 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Pieczarki kroimy na plastry w szatkownicy Tefal, prędkość 7. Cebulę drobno siekamy. Całość delikatnie solimy i smażymy na łyżce masła do odparowania wytworzonej wody.
Składniki na ciasto umieszczamy w misie wraz z ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy program Pastry 2. Po skończonej pracy urządzenia, dzielimy ciasto na ok 8 części. Każdą delikatnie podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Odrobinę masła rozsmarowujemy na patelni grillowej. Na rozgrzanej smażymy chlebek z jednej strony ok 2 minuty, po czym obracamy na drugą stronę, nakładamy odrobinę sera, pieczarek, pokrojonych oliwek i suszonych pomidorów, ponownie sera i smażymy ok 3 minut. Tak przygotowane pizzerinki podajemy na ciepło lub na zimno, z ulubionymi sosami.


Sposób przygotowania tradycyjny:

Wodę, drożdże, cukier oraz łyżkę mąki mieszamy ze sobą i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy jogurt, sól oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy kilka minut i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
W tym czasie kroimy pieczarki oraz siekamy cebulę. Smażymy na rozgrzanej 1 łyżce masła, z drobiną soli aż do momentu odparowania wody.
Gotowe ciasto dzielimy na ok 8 części. Każdą delikatnie podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Odrobinę masła rozsmarowujemy na patelni grillowej. Na rozgrzanej smażymy chlebek z jednej strony ok 2 minuty, po czym obracamy na drugą stronę, nakładamy odrobinę sera, pieczarek, pokrojonych oliwek i suszonych pomidorów, ponownie sera i smażymy ok 3 minut. Tak przygotowane pizzerinki podajemy na ciepło lub na zimno, z ulubionymi sosami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)