Uwielbiam ten czas, gdy warzywniaki i półki sklepowe (choć ubolewam, że nie każde...) uginają się od młodziutkich warzyw i owoców.
Teraz nadszedł czas bobu i choć dawniej jakoś zanim nie przepadałam, tak teraz mogę jeść non stop. Uwielbiam taki z masełkiem i bułką tartą, ale by się nie "unudził" postanowiłam trochę go przerobić i mieć np na śniadanie.
Choć sam pomysł tej pasty od razu przypadł mi do gustu, tak jego efekt końcowy był dla mnie jednak niespodzianką. Sam w sobie bób wydawał mi się mdły, więc dodatek odrobiny czosnku i soku z cytryny lekko ten smak podkręcił. Na świeżym pieczywie, z dodatkiem pomidora i plastra szynki smakowała świetnie i gdyby ktoś nie wiedział z czego jest, przypuszczam, że miałby problem zgadnąć. Użyłam jej również do piknikowej "kanapki", na którą pomysł wrzucę ciut później :)
300g bobu
100g sera białego chudego
1 jajko ugotowane na twardo
50g margaryny
2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania tradycyjny:
Teraz nadszedł czas bobu i choć dawniej jakoś zanim nie przepadałam, tak teraz mogę jeść non stop. Uwielbiam taki z masełkiem i bułką tartą, ale by się nie "unudził" postanowiłam trochę go przerobić i mieć np na śniadanie.
Choć sam pomysł tej pasty od razu przypadł mi do gustu, tak jego efekt końcowy był dla mnie jednak niespodzianką. Sam w sobie bób wydawał mi się mdły, więc dodatek odrobiny czosnku i soku z cytryny lekko ten smak podkręcił. Na świeżym pieczywie, z dodatkiem pomidora i plastra szynki smakowała świetnie i gdyby ktoś nie wiedział z czego jest, przypuszczam, że miałby problem zgadnąć. Użyłam jej również do piknikowej "kanapki", na którą pomysł wrzucę ciut później :)
300g bobu
100g sera białego chudego
1 jajko ugotowane na twardo
50g margaryny
(można wcześniej roztopić, ja użyłam w kawałku)
1
większy ząbek czosnku2 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowo:
½ łyżeczki cukru
Sól,
pieprz do smaku
Sposób
przygotowania w Tefal Companion:
Do
misy Tefal Companion wrzucamy przepłukany w zimnej wodzie bób, zalewamy wodą
(2x tyle wody, co bobu), dosypujemy odmierzoną ilość cukru. Ustawiamy temp. 100⁰C
i czas 30minut. 5 minut przed końcem pracy dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli. Po wyłączeniu
się urządzenia bób odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórek. Ponownie
przekładamy do suchej misy z ostrzem do wyrabiania. Dodajemy pozostałe
składniki: jajko, ser, czosnek, margarynę oraz sok z cytryny. Ustawiamy prędkość
10 na 2 minuty, po tym czasie
doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, zwiększamy prędkość do 12 i po 30
sekundach mamy gotową pyszną pastę kanapkową.
Sposób przygotowania tradycyjny:
Bób płuczemy w zimnej
wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (2x
tyle wody, co bobu), dosypujemy odmierzoną ilość cukru. Stawiamy na ogniu i od
momentu zagotowania, gotujemy jeszcze 20 minut. Na 5 minut przed odcedzeniem
dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli. Bób odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórek.
Przekładamy do czystej miseczki, dodajemy pozostałe składniki: jajko, ser,
czosnek, margarynę oraz sok z cytryny. Miksujemy blenderem na gładką pastę, w
między czasie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
No jak z bobem to co byś nie dodała - poczęstuj :D
OdpowiedzUsuńja chyba najbardziej lubię taki sam bez niczego :D
OdpowiedzUsuńWarto wiedzieć, ze bób obniza poziom cukru. Pomysł z pastą jest dobry ale zamiast margaryny mozna dodać 1/2 awokado - tłuszcz bardziej wartościowy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń