Samego mięsa miałam tak naprawdę 3kg, ale przypuszczam, że z takiej ilości mało kto robi, toteż zmieniłam na 2 kg i odpowiednio zmniejszyłam składniki.
Jest prosty w przygotowaniu i naprawdę smaczny- zwłaszcza na drugi dzień.
Składniki na jedną keksówkę:
1 kg drobiowego mięsa
rosołowego
200g słoniny
200g wędzonego boczku
1 mała cebula
2 małe ząbki czosnku
Szczypta gałki
muszkatołowej
Szczypta kminu
rzymskiego
2 małe jajka
1 mała łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Kruszonka:
20g masła
2 łyżki mąki pszennej
Garść orzechów włoskich
Bułka tarta
Sposób przygotowania w
Tefal Companion
Kruszonka:
Składniki umieszczamy w
misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Bułki tartej dozujemy w trakcie
wyrabiania- ciasto ma mieć zwartą konsystencję i bez problemu powinno dać się
zbić w kulkę. Zakładamy koszyczek i uruchamiamy PULS na ok 1 minutę. Kruszonkę owijamy
folią spożywczą i przekładamy do lodówki.
Pasztet:
Do misy, w której robiliśmy
kruszonkę przekładamy pokrojone w mniejsze kawałki cebulę, czosnek, słoninę
oraz boczek. Nóż pozostaje bez zmian- do wyrabiania. Uruchamiamy PULS na ok 2
minuty. Po tym czasie stopniowo dodajemy obrane mięso drobiowe oraz jajka i przyprawy
korzystając z ustawień manualnych- prędkość 11 aż do uzyskania gładkiej masy-
ok. 2 minuty.
Gotowy pasztet przekładamy
do foremki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch smarujemy
olejem i posypujemy startą kruszonką. Pasztet przekładamy do większej formy,
nalewamy ok 1 cm wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C do
zrumienienia- ok 1 godzina. Upieczony studzimy, dzięki czemu będzie się dużo
lepiej kroił.
Sposób przygotowania tradycyjny:
Kruszonka:
Masło, mąkę, zmielone orzechy włoskie siekamy ze sobą, w
trakcie dosypując stopniowo bułkę tartą. Potrzeba jej tyle, by ciasto na
kruszonkę można było swobodnie zlepić w jedną większą kulkę. Kruszonkę owijamy folią spożywczą i przekładamy
do lodówki.
Pasztet:
W maszynce do mięsa
mielimy po kolei najpierw słoninę, później boczek, cebulę, czosnek oraz ugotowane
mięso drobiowe. Do masy wbijamy jajka, dodajemy przyprawy.
Gotowy pasztet przekładamy
do foremki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch smarujemy
olejem i posypujemy startą kruszonką. Pasztet przekładamy do większej formy,
nalewamy ok 1 cm wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C do
zrumienienia- ok 1 godzina. Upieczony studzimy, dzięki czemu będzie się dużo
lepiej kroił.
Nigdy nie robiłam takiej kruszonki :) muszę wypróbować Twój przepis, pasztecik wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuń