Nie jestem zwolenniczką tortów typowo cukrowych, dlatego i tym razem postanowiłam zrobić najzwyklejszy, a z masy cukrowej przygotować tylko ozdoby, których i tak nikt nie zjadł... (no może prócz kilku klocków). Po urodzinach został mały kawałek, a to oznacza, że był naprawdę smaczny!
Składniki na tortownicę o śr 26cm
Biszkopt
szpinakowy:
4 jajka
200g
świeżego szpinaku
½ szklanka
oleju
2 szklanki
mąki tortowej
¾ szklanki
cukru
Sok z ½
cytryny
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Biszkopt
zwykły:
2 jajka
50g mąki
tortowej
50g mąki
kukurydzianej
60g cukru
Warstwa truskawkowa:
400g
truskawek (użyłam mrożonych)
2 galaretki
truskawkowe
600ml
wrzątku
Krem:
400ml
śmietanki 36%
250g serka
mascarpone
½ szklanki
cukru pudru
100g jagód
Krem
maślany:
200g masła
1 jajko
¾ szklanki
cukru pudru
Sok z ⅓ cytryny
Dodatkowo
dekoracje wykonane z masy cukrowej
Sposób
przygotowania
Biszkopt
szpinakowy:
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód,
więc najlepiej większy arkusz położyć na spodzie, przyłożyć rant tortownicy i
zapiąć). Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem z
cytryny. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową,
a na końcu stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Połączone składniki przelewamy na tortownicę i pieczemy w 180⁰C do suchego
patyczka, ok 40 minut. W trakcie możemy przykryć wierzch folią aluminiową.
Gotowe wykładamy z formy i studzimy. Ścinamy wierzch (posłuży do dekoracji), a
pozostałe ciasto dzielimy np nitką na 2 części.
Biszkopt zwykły:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na
sztywną pianę. Ubijając na najwyższych obrotach dodajemy stopniowo żółtka, a
następnie cukier, łyżka po łyżce. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie
mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką. Przekładamy na wyłożoną papierem do
pieczenia (spód) blaszkę i pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180⁰C.
Warstwa truskawkowa:
We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki, a
następnie wsypujemy truskawki. Mieszamy cały czas, aż lekko zmiękną i bez
problemu będziemy mogli potraktować je blenderem. Rozdrobnioną warstwę
truskawkową pozostawiamy do lekkiego stężenia, ale koniecznie musimy pilnować,
by w momencie przekładania tortu pozostała nadal lejąca.
Krem:
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier puder, a następnie serek mascarpone. Do kremu dodajemy połowę jagód
rozdrobnionych np. widelcem i połowę w całości. Łączymy delikatnie.
Masa maślana:
Żółtko ucieramy z połową cukru pudru.
Białka ubijamy, a następnie do sztywnej piany dodajemy drugą połowę cukru.
Masło ucieramy i dodajemy naprzemiennie
przygotowane składniki: żółtka oraz białka. Na końcu dodajemy kilka kropel soku
z cytryny.
Przełożenie:
Biszkopt szpinakowy- połowa warstwy
truskawkowej- połowa kremu z jagodami- biszkopt zwykły- krem z jagodami-
warstwa truskawkowa- biszkopt szpinakowy.
Masą maślaną wygładzamy
wierzch tortu oraz boki. Obsypujemy rozkruszonym zielonym biszkoptem oraz
ozdabiamy wedle własnego upodobania.
Piękny tort,pomysłowy i na pewno smaczny :)
OdpowiedzUsuńpozdrawim