Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 9 czerwca 2018

Tort szpinakowy z owocami

Nie wiecie nawet ile czasu zajęło mi napisanie tego przepisu w całości, od a do z. Urodziny Adaś miał początkiem maja, przy czym obchodził końcem kwietnia. Mamy już początek czerwca, więc wypada w końcu, by tort ujrzał światło dzienne. Choć nie mam zbytnio zdjęć w przekroju, ale mam nadzieję, że to nie będzie dla Was przeszkodą w podjęciu wyzwania i przygotowaniu czegoś podobnego.   
Nie jestem zwolenniczką tortów typowo cukrowych, dlatego i tym razem postanowiłam zrobić najzwyklejszy, a z masy cukrowej przygotować tylko ozdoby, których i tak nikt nie zjadł... (no może prócz kilku klocków). Po urodzinach został mały kawałek, a to oznacza, że był naprawdę smaczny!



Składniki na tortownicę o śr 26cm

Biszkopt szpinakowy:
4 jajka
200g świeżego szpinaku
½ szklanka oleju
2 szklanki mąki tortowej
¾ szklanki cukru
Sok z ½ cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt zwykły:
2 jajka
50g mąki tortowej
50g mąki kukurydzianej
60g cukru

Warstwa truskawkowa:
400g truskawek (użyłam mrożonych)
2 galaretki truskawkowe
600ml wrzątku

Krem:
400ml śmietanki 36%
250g serka mascarpone
½ szklanki cukru pudru
100g jagód

Krem maślany:
200g masła
1 jajko
¾ szklanki cukru pudru
Sok z cytryny

Dodatkowo dekoracje wykonane z masy cukrowej

Sposób przygotowania

Biszkopt szpinakowy:
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, więc najlepiej większy arkusz położyć na spodzie, przyłożyć rant tortownicy i zapiąć). Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączone składniki przelewamy na tortownicę i pieczemy w 180⁰C do suchego patyczka, ok 40 minut. W trakcie możemy przykryć wierzch folią aluminiową. Gotowe wykładamy z formy i studzimy. Ścinamy wierzch (posłuży do dekoracji), a pozostałe ciasto dzielimy np nitką na 2 części. 

Biszkopt zwykły:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając na najwyższych obrotach dodajemy stopniowo żółtka, a następnie cukier, łyżka po łyżce. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia (spód) blaszkę i pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180⁰C.

Warstwa truskawkowa:
We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki, a następnie wsypujemy truskawki. Mieszamy cały czas, aż lekko zmiękną i bez problemu będziemy mogli potraktować je blenderem. Rozdrobnioną warstwę truskawkową pozostawiamy do lekkiego stężenia, ale koniecznie musimy pilnować, by w momencie przekładania tortu pozostała nadal lejąca.

Krem:
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Do kremu dodajemy połowę jagód rozdrobnionych np. widelcem i połowę w całości. Łączymy delikatnie.

Masa maślana:
Żółtko ucieramy z połową cukru pudru. Białka ubijamy, a następnie do sztywnej piany dodajemy drugą połowę cukru.
Masło ucieramy i dodajemy naprzemiennie przygotowane składniki: żółtka oraz białka. Na końcu dodajemy kilka kropel soku z cytryny.

Przełożenie:
Biszkopt szpinakowy- połowa warstwy truskawkowej- połowa kremu z jagodami- biszkopt zwykły- krem z jagodami- warstwa truskawkowa- biszkopt szpinakowy.
Masą maślaną wygładzamy wierzch tortu oraz boki. Obsypujemy rozkruszonym zielonym biszkoptem oraz ozdabiamy wedle własnego upodobania.


1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.