Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 8 czerwca 2018

Knedle z truskawkami

Oj zleciał ten tydzień nie wiem nawet kiedy. Człowiek nic konkretnego nie zrobił, ale przynajmniej wrócił na chwilę do czasów dzieciństwa. Wszystko za sprawą tych knedli, które kiedyś jadło się na wakacjach non stop, a później jakby poszły trochę w zapomnienie. Albo my zrobiliśmy się bardziej wybredni i żądni nowych smaków... Mniejsza o to! Nie będziemy wnikać, bo nic nam to nie da, a czas zbyt cenny, by go na to tracić. 
Wracając właśnie do tych, co tu dużo kryć- zapomnianych smaków, postanowiłam i ja przybliżyć dzieciom kuchnię polską. Zwłaszcza, że truskawek nadal pod dostatkiem i aż żal z nich nie korzystać. Narobiłam knedli, wyżywiłam dwie Rodziny i w sumie to już myślę czy by ich w przyszłym tygodniu jeszcze nie powtórzyć, w wersji z serem lub kaszą jaglaną. Tylko Panu Mężowi muszę wcześniej pomyśleć nad konkretnym obiadem, bo wiecie przecież, że obiad z owocami to nie obiad, a deser, w rozumieniu mężczyzn, czasem mam wrażenie, że wszystkich ;) Aczkolwiek, żeby nie było, że nie jadł... zjadł na drugie śniadanie w pracy :) Za to Adaś oczywiście zjadł ze smakiem. Nawet nie wiecie, jak ja się cieszę, że w niego nie muszę wmawiać żadnego jedzenia! Je wszystko, za porządkiem :) Na słono, na kwaśno i na słodko ;) Ostrego tylko nie daję :P
Kuknijcie poniżej czy macie w domu zapas ziemniaków, mąki i truskawek i zabierajcie się za obiad! 
Z czym podacie knedle, to już Wasza sprawa. Możecie z masłem i bułką tartą, możecie ze śmietaną i cukrem, a nawet możecie z jednym i drugim, choć już bez tego cukru. Najważniejsze by Wam i Waszym bliskim smakowało!




Składniki na ok 30sztuk:
 
1 kg ziemniaków (po obraniu)
2 jajka
2½ (do 3) szklanki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soli (+ sól do gotowania knedli)
Ok 30 (35) sztuk truskawek

Dodatkowo:
70g masła
3 łyżki bułki tartej
Lub:
Śmietana 18%
Ćwiartki truskawek
Odrobina cukru

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości z łyżeczką soli. Odcedzamy, odparowujemy i przeciskamy przez praskę. Studzimy pod przykryciem, by nie obeschły z wierzchu. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz łyżeczkę soli, a później stopniowo mąkę pszenną. Wyrabiamy ciasto i jak tylko przestaje się kleić do rąk, to odstawiamy mąkę. Im jest jej mniej, tylko knedle są smaczniejsze, lżejsze i bardziej delikatne.
Oprószonymi mąką dłońmi odrywamy po odrobinie ciasta, formujemy na cienki placek o śr. ok 7-8cm, na środku układamy truskawkę i zlepiamy. W dłoniach nadajemy mu okrągły kształt. Gotowego knedla układamy na tacce oprószonej mąką, by się nie przykleił.
Gotujemy w osolonej wodzie, ok 2½ (większe 3) minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i polewamy samym roztopionym masłem lub masłem z bułką tartą. Knedle smakują też rewelacyjnie z kwaśną śmietaną i odrobiną cukru. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.