Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 22 czerwca 2018

Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora

Mam w domu niejadka, któremu ciągle coś nie pasuje. Nie ma dnia bez marudzenia i proszenia o to, by zjadł choć odrobinę czegoś "normalnego". Tak było i tym razem, gdy zabrałam się za przygotowanie kotletów. Widząc na wstępie kalafiora pokiwał tylko głową i powiedział, że tego jadł nie będzie. Faktycznie- nie chciał nawet spróbować :( Pomyślałam- ok. Jego wybór. Nie zmuszę. Młodszy oczywiście nie grymasił, za to Tatusiowi delikatnie doprawiłam... Dodałam troszkę gałki muszkatołowej, więcej pieprzu i troszkę suszonego tymianku... Smak miały już zupełnie inny, Zjadł, a później dopiero pytał z czego one były :D Za nic nie obstawił kalafiora, bo... też za nim nie przepada 💁 Zje tylko jako dodatek i to w towarzystwie bułki tartej na masełku. 
Udało mi się jednak delikatnie "oszukać", a jeśli i Ty masz w domu "antykalafiora" spróbuj przygotować właśnie te kotlety!




Składniki na 6 sztuk:

1 średni kalafior (ok 450g po obraniu)
⅓ szklanki kaszy jaglanej
1 jajko
1 łyżka bułki tartej + do panierowania
Sól, pieprz do smaku
Ząbek czosnku
250ml bulionu warzywnego
½ pęczka natki pietruszki
Olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

W misie umieszczamy mieszadło, wsypujemy przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną i zalewamy ją bulionem. Zakładamy koszyczek do gotowania na parze, z umieszczonymi w środku różyczkami kalafiora. Ustawiamy manualnie: obroty 4, temperatura 90⁰C i czas 17 minut. Jeśli po upływie tego czasu, kasza nie wchłonęła całkowicie płynu, dodajemy dodatkowo kilka minut (maksymalnie 3). Zarówno ugotowaną kaszę jak i kalafiora studzimy.
Zakładamy w misie nóż do wyrabiania. Dodajemy przestudzoną kaszę, kalafiora, jajko, łyżkę bułki tartej, przyprawy (sól, pieprz, obrany ząbek czosnku) oraz natkę pietruszki. Wyrabiamy na prędkości 8 przez ok 40 sekund. W tym czasie minimum raz zgarniamy składniki ze ścianek misy.
Z przygotowanej masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.


Sposób przygotowania tradycyjny:

Kalafiora obieramy, dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną wrzucamy na gotujący się bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu, pilnując i mieszając, by się nie przypaliła.
Przestudzonego kalafiora rozdrabniamy blenderem lub widelcem. Łączymy z kaszą jaglaną, posiekaną natką pietruszki, jajkiem, łyżką bułki tartej i przyprawami (czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy).
Wyrabiamy gładką masę. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.