Udało mi się jednak delikatnie "oszukać", a jeśli i Ty masz w domu "antykalafiora" spróbuj przygotować właśnie te kotlety!
Składniki na 6 sztuk:
1 średni kalafior (ok 450g po obraniu)
1 średni kalafior (ok 450g po obraniu)
⅓
szklanki kaszy jaglanej
1
jajko
1
łyżka bułki tartej + do panierowania
Sól,
pieprz do smaku
Ząbek
czosnku
250ml
bulionu warzywnego
½ pęczka
natki pietruszki
Olej
rzepakowy do smażenia
Sposób
przygotowania w Tefal Companion:
W misie
umieszczamy mieszadło, wsypujemy przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną i zalewamy ją
bulionem. Zakładamy koszyczek do gotowania na parze, z umieszczonymi w środku
różyczkami kalafiora. Ustawiamy manualnie: obroty 4, temperatura 90⁰C i czas 17
minut. Jeśli po upływie tego czasu, kasza nie wchłonęła całkowicie płynu,
dodajemy dodatkowo kilka minut (maksymalnie 3). Zarówno ugotowaną kaszę jak i
kalafiora studzimy.
Zakładamy
w misie nóż do wyrabiania. Dodajemy przestudzoną kaszę, kalafiora, jajko, łyżkę
bułki tartej, przyprawy (sól, pieprz, obrany ząbek czosnku) oraz natkę
pietruszki. Wyrabiamy na prędkości 8 przez ok 40 sekund. W tym czasie minimum
raz zgarniamy składniki ze ścianek misy.
Z
przygotowanej masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej, a
następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu
i podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Sposób
przygotowania tradycyjny:
Kalafiora
obieramy, dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Przelaną
wrzątkiem kaszę jaglaną wrzucamy na gotujący się bulion, zmniejszamy ogień i
gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu, pilnując i mieszając, by się nie
przypaliła.
Przestudzonego
kalafiora rozdrabniamy blenderem lub widelcem. Łączymy z kaszą jaglaną,
posiekaną natką pietruszki, jajkiem, łyżką bułki tartej i przyprawami (czosnek
przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy).
Wyrabiamy
gładką masę. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na
rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy na
ciepło z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.