Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 14 czerwca 2018

Falafel- kotlet z ciecierzycy

Weganką nie jestem, nie jestem nawet wegetarianką, ale od czasu do czasu lubię spróbować czegoś nowego, a że Mąż ciecierzycę wielbi, to te kotlety koniecznie musiałam zrobić. 
Było to już jakiś czas szczerze powiedziawszy, ale ja ich smak mam gdzieś jeszcze, 
na końcu języka. 
Ściemniać Wam nie będę, że bez sosu bym je zjadła. Może i złe nie są, ale jednak z sosem i dodatkami, to dopiero jest coś! Zwłaszcza na świeżo, gdy są jeszcze ciepłe i mięciutkie. 
M. również mlaskał, a co zostało zabrał do pracy na drugie śniadanie :D Tak, to ja lubię przygotowywać posiłki, kiedy wszystko znika w mig i nic nie muszę wywalać :)




Składniki na 6 sztuk:

200g suchej ciecierzycy
2 ząbki czosnku 
1 mała cebula
1 pęczek natki pietruszki 
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli 
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 
łyżeczki cynamonu
łyżeczki kardamonu 
Szczypta chili
1 łyżka posiekanej kolendry 
1 łyżka wody
Dodatkowo olej rzepakowy do smażenia 

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy najlepiej na całą noc.
Nazajutrz odcedzamy i przekładamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania.
Dodajemy pozostałe składniki oraz wszystkie przyprawy. Umieszczamy koszyczek i zamykamy pokrywą. Uruchamiamy program puls na 2 minuty. Po tym czasie zgarniamy składniki ze ścianek misy i ponownie uruchamiamy na prędkości 12 na 2 minuty. W trakcie jeszcze raz zgarniamy (jakieś 30 sekund przed końcem) i dolewamy łyżkę zimnej wody.
Gotową masę owijamy folią spożywczą bądź przekładamy do woreczka i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju ok 3 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy od razu, na ciepło z sałatką lub ulubionymi sosami.


 Sposób przygotowania tradycyjny:

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy najlepiej na całą noc.
Nazajutrz odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub korzystamy z mocnego blendera kielichowego. Dodajemy przeciśnięte przez praski ząbki czosnku oraz drobniutko posiekaną cebulę i pietruszkę. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy łyżkę zimnej wody i ponownie wyrabiamy.
Gotową masę owijamy folią spożywczą bądź przekładamy do woreczka i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju ok 3 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy od razu, na ciepło z sałatką lub ulubionymi sosami.


2 komentarze:

  1. Bardzo go lubie, chociaż nigdy sama nie robiłam. Myśle, że skorzystam z przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Falafel to moja miłość! <3 Każdy kto uwielbia strączki i kasze na pewno się zakocha. Moja miłość do ciecierzycy, hummusu i falafela nie zna granic. Uwielbiam kanapkę z SubWay z falafelem, a bagietka z hummusem, pomidorem i rukolą z Costy to także mój ulubieniec! Niesamowite. Wszystkie smaki próbujemy odtwarzać we własnej kuchni, wykorzystując świetne składniki. Każdy fan wegańskiej kuchni zna falafel, a Twój wygląda ekstremalnie pysznie. Oby więcej wegańskich przepisów, bo wyglądają bardzo apetycznie i co ważne, są zdrooooowe!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.