Ale od początku... Kiedy jeszcze w maju Ciotka przyniosła mi sadzonki jarmużu, zastanawiałam się co ja z niego zrobię. Sam w sobie jest jednak gorzkawy i nijak mi nie podchodził... Póki pomału sobie rósł, nie zwracałam na niego uwagi. Ale kiedy zaczął się rozrastać złapałam się za głowę i myślałam, co teraz? Na szczęście wujek google przyszedł z pomocą. Gdy zobaczyłam u Eryka te lody i ich zjawiskowy kolor, nie było zmiłuj. Liście oberwałam niemalże natychmiast. Jakby mi je ktoś co najmniej miał zaraz skraść, tudzież oberwać i zjeść. Nie miałam jednak pewności, co do koloru, za to reszta szpinaku była w lodówce, więc postanowiłam połączyć składniki i liczyć na cud, że lody będą zjadliwe. Bo obawa, że nikt ich nie ruszy, była jednak spora!
Mroziłam liście i banany kilka dni, bo wierzyłam, że w końcu zaświeci słońce, a ja usiądę w ogrodzie i będę się delektować smakiem zupełnie odmiennych lodów. Nie doczekałam się!
Adaś spał, wzięłam więc znudzonego Olusia do kuchni i razem zaczęliśmy działać. O to, że nie będzie podjadał byłam spokojna. Widząc zamrożone liście od razu powiedział "A co to? Feee!" Zaczęłam tłumaczyć, że to lody Shreka itp, choć obawiałam się, że i tak jestem już na straconej pozycji... Zapał mój trochę opadł, bo jakby nie było, największy lodożerca w domu jest na nie...
Ale kiedy gotową masę przymroziłam, a później uformowałam w wafelku, chęć zjedzenia loda zwyciężyła. Spróbował... i zjadł! Owszem, nie całego, bo i gałek sporo, ale jedną wtrąbił na bank. Pytam, Oluś i jak te lody, zjadliwe? "No całkiem dobre, takie Shrekowe 😝
Zapraszam więc na Shrekowe, wegańskie lody i liczę na to, że i Wam posmakują!
Składniki
na ok 500ml lodów:
3 banany
50g
świeżego jarmużu
50g
świeżego szpinaku
1 cytryna
2 łyżki
syropu z agawy
Sposób
przygotowania w Tefal Companion:
Jarmuż
oraz szpinak skrapiamy obficie sokiem wyciśniętym z cytryny i umieszczamy razem
z pokrojonymi w plastry bananami w woreczku foliowym ze szczelnym zamknięciem.
Wkładamy do zamrażarki najlepiej na całą noc, ale 5-6 godzin powinno wystarczyć.
Dobrze
zmrożone składniki umieszczamy wraz z syropem z agawy w misie TC z założonym
ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy najpierw PULSE na 1 minutę, a następnie prędkość
12 i miksujemy jeszcze ok minuty- do uzyskania gładkiego kremu. Lody umieszczamy
w wafelkach i podajemy od razu, ewentualnie przechowujemy w plastikowym
pojemniku w zamrażarce.
Sposób
przygotowania tradycyjny:
Banany, jarmuż i szpinak skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy syrop z agawy, mieszamy. Masę przelewamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Co godzinę lody mieszamy, by je odpowiednio napowietrzyć. Gotowe lody podajemy np. w wafelkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.