Ostatnio, na wzór właśnie tamtego przygotowałam kolejny, choć tym razem spoiwem było nie tylko siemię lniane ale też nasiona babki płesznik. Ponadto słonecznik, dynia, trochę orzechów i migdałów.
Jest zupełnie inny od tradycyjnego bochenka chleba, ale to właśnie działa na jego korzyść. Bogactwo błonnika i witamin z grupy B. Wegański, a jeśli użyjesz odpowiednich płatków- może być także bezglutenowy. Zrobisz go w kilka minut, choć ze zjedzeniem poczekać najlepiej cały dzień.
Co jeszcze można o nim powiedzieć? Że jest bardzo syty i smakuje wyjątkowo w każdym zestawieniu- słodkim i słonym. Nie kruszy się, ale pod warunkiem właśnie, że damy mu chwilę odpocząć ;) Zapoznajcie się z przepisem, a jak już upieczenie, to podzielcie się wrażeniami. Czekam!
Ok 40g oleju kokosowego
1 łyżka
syropu z agawy
350ml
zimnej wody
100g
pestek słonecznika
100g
siemienia lnianego
50g
migdałów (najlepiej całych)
30g
orzechów laskowych
100g otrąb
pszennych
50g
płatków jaglanych
50g pestek
dyni
4 łyżki
nasion babki płesznik
1 łyżka
nasion chia
1 łyżka
czarnego sezamu
1 łyżeczka
soli
Sposób
przygotowania w Tefal Companion:
Olej
kokosowy oraz syrop umieszczamy w misie TC z założonym mieszadłem. Ustawiamy
prędkość 3, temperaturę 80⁰C i czas 90 sekund.
Po
skończonej pracy zamieniamy mieszadło na ostrze do wyrabiania, dolewamy wodę i
wsypujemy pozostałe składniki. Uruchamiamy manualnie- prędkość 6 i czas 2
minuty. Przygotowaną masę umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem formie. Mocno
dociskamy i nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Odstawiamy na 6 godzin (lub
dłużej) i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na jedną godzinę.
Upieczony chleb pozostawiamy w formie najlepiej przez kilka godzin lub całą
noc.
Sposób
przygotowania tradycyjny:
Składniki
suche mieszamy ze sobą.
Olej kokosowy roztapiamy na patelni. Dodajemy syrop z
agawy oraz wodę. Przelewamy do składników suchych i dokładnie mieszamy łyżką,
do momentu aż całość nabierze jednakowej wilgotności. Przygotowaną masę
umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem formie. Mocno dociskamy i nakłuwamy
wykałaczką w kilku miejscach. Odstawiamy na 6 godzin (lub dłużej) i wstawiamy
do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na jedną godzinę. Upieczony chleb
pozostawiamy w formie najlepiej przez kilka godzin lub całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.