Tradycyjnie można przygotować cukier w makutrze, ale ja skorzystałam z mojego kuchennego pomocnika. Stwierdziłam, że jak nie podoła, to zawsze będę mogła przesypać i potraktować pałką ;) Na szczęście obyło się bez tego. Tefal poradził sobie znakomicie, choć może nie w kilka sekund jakby się wydawać mogło, że powinien ;) Najważniejsze, że nie musiałam robić tego ręcznie!
Publikując zdjęcie na Instagramie, zostałam zapytana o kolor. Znaczenie i to ogromne, ma barwa płatków. Najlepiej wybierać te ciemniejsze kwiaty, o bardziej intensywnym i wyrazistszym kolorze, podchodzące pod czerwień lub bordo. Ważne jest też, by były zbierane z daleka od dróg głównych i zdecydowanie bez żadnych mszyc czy innych mieszkańców różanych terenów.
70g
płatków dzikiej róży („smażonki”)
300g
drobnego cukru białego
Płatki
róży dokładnie i starannie przebieramy. Obcinamy białe końcówki i usuwamy
robaczki- jeśli takowe są.
Sposób
przygotowania w Tefal Companion:
Płatki róż
wrzucamy do misy z założonym ostrzem ultra blade. Dodajemy 50g cukru i
zakładamy koszyczek. Miksujemy przez minutę na prędkości 8, zgarniając
szpatułką przynajmniej dwa razy z boków misy, a następnie zamieniamy ostrze na
mieszadło, dodajemy pozostały cukier i na trybie puls miksujemy przez 2 minuty.
Gotowy cukier rozsypujemy cienką warstwę na blaszce i suszymy do słońca pod
bawełnianą ściereczką. Co kilka godzin możemy przemieszać, by się nie
posklejał, a jeśli to nie pomoże, to całkowicie suchy cukier ponownie wrzucamy
do TC z ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy na kilka sekund turbo i przesypujemy
cukier do szczelnych słoiczków.
Sposób
przygotowania tradycyjny:
Płatki róży rozcieramy w makutrze z odrobiną cukru.
Możemy także posłużyć się rozdrabniaczem lub blenderem jeśli posiadamy.
Roztartą papkę przekładamy do większego naczynia i ucieramy z pozostałym cukrem
pałką lub drewnianą łyżką. Gotowy cukier rozsypujemy cienką warstwę na blaszce
i suszymy do słońca pod bawełnianą ściereczką. Co kilka godzin możemy
przemieszać, by się nie posklejał, następnie przesypujemy cukier do szczelnych słoiczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.