Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 21 czerwca 2018

Cukier różany

Zbierając w tamtym roku kwiaty dzikiej róży, miałam w planach zrobić właśnie tenże cukier. Coś mnie jednak podkusiło, że konfitura będzie lepsza, że dodam do pączków itp... Płatki przerobiłam więc na nią. W tym roku, na samą myśl o przebieraniu tych płatków nie chciało mi się robić nic... Ale nie odpuściłam. Zebrałam niewiele, jakieś 100g, ale jak przebrałam i poodcinałam te białe, gorzkawe końcówki, to spokojnie wystarczyło do wykonania cukru.
Tradycyjnie można przygotować cukier w makutrze, ale ja skorzystałam z mojego kuchennego pomocnika. Stwierdziłam, że jak nie podoła, to zawsze będę mogła przesypać i potraktować pałką ;) Na szczęście obyło się bez tego. Tefal poradził sobie znakomicie, choć może nie w kilka sekund jakby się wydawać mogło, że powinien ;) Najważniejsze, że nie musiałam robić tego ręcznie!
Publikując zdjęcie na Instagramie, zostałam zapytana o kolor. Znaczenie i to ogromne, ma barwa płatków. Najlepiej wybierać te ciemniejsze kwiaty, o bardziej intensywnym i wyrazistszym kolorze, podchodzące pod czerwień lub bordo. Ważne jest też, by były zbierane z daleka od dróg głównych i zdecydowanie bez żadnych mszyc czy innych mieszkańców różanych terenów.


Składniki:

70g płatków dzikiej róży („smażonki”)
300g drobnego cukru białego

Płatki róży dokładnie i starannie przebieramy. Obcinamy białe końcówki i usuwamy robaczki- jeśli takowe są. 

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Płatki róż wrzucamy do misy z założonym ostrzem ultra blade. Dodajemy 50g cukru i zakładamy koszyczek. Miksujemy przez minutę na prędkości 8, zgarniając szpatułką przynajmniej dwa razy z boków misy, a następnie zamieniamy ostrze na mieszadło, dodajemy pozostały cukier i na trybie puls miksujemy przez 2 minuty. Gotowy cukier rozsypujemy cienką warstwę na blaszce i suszymy do słońca pod bawełnianą ściereczką. Co kilka godzin możemy przemieszać, by się nie posklejał, a jeśli to nie pomoże, to całkowicie suchy cukier ponownie wrzucamy do TC z ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy na kilka sekund turbo i przesypujemy cukier do szczelnych słoiczków.


Sposób przygotowania tradycyjny: 

Płatki róży rozcieramy w makutrze z odrobiną cukru. Możemy także posłużyć się rozdrabniaczem lub blenderem jeśli posiadamy. Roztartą papkę przekładamy do większego naczynia i ucieramy z pozostałym cukrem pałką lub drewnianą łyżką. Gotowy cukier rozsypujemy cienką warstwę na blaszce i suszymy do słońca pod bawełnianą ściereczką. Co kilka godzin możemy przemieszać, by się nie posklejał, następnie przesypujemy cukier do szczelnych słoiczków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.