Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 10 czerwca 2018

Eklerki z kremem truskawkowym

Środek dnia, a ja korzystam z wolnej chwili ;) To się często nie zdarza, ale dziś z racji niedzieli mamy w domu Tatę, który postanowił zabrać dzieciaki do lasu ;) Teoretycznie miałam chwilę odpocząć, ale wiecie jak to jest... w końcu stwierdziłam, że faktycznie przysiądę i będzie dwa w jednym, bo nie dość że odpocznę, to jeszcze podzielę się z Wami nowym wpisem! W głowie kotłują mi się już myśli, że przecież powinnam jeszcze zrobić cukier różany i lody truskawkowe, ale mam nadzieję, że zdążę i z tym, zanim wrócą ze spaceru :D
Eklerki już od dawna za mną chodziły. Oczywiście w wersji podstawowej, z bitą śmietaną. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie wykorzystała truskawek, które uwielbiamy i są na wyciągnięcie ręki. Teraz tak sobie myślę, że całkiem fajnie, że je dodałam, bo całość wyszła taka lekko kwaśna, choć nadal z przewagą słodkości. Czyli w sam raz!
Jeśli nie macie jeszcze deseru na dziś, to jest to naprawdę świetna alternatywa, bo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i śmiało wyrobicie się z czasem do popołudniowej kawki ;) Nawet z dziećmi!
Deser ten zgłaszam do konkursu organizowanego na stronie Durszlak.pl - Palma- zróbmy coś dobrego!

Składniki na ok 30 sztuk:

1 szklanka wody
2 łyżki cukru
100g margaryny Palma spółki Bielmar
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
Szczypta soli

Krem:
350ml schłodzonej śmietanki 36%
250g świeżych truskawek
szklanki cukru pudru

Dodatkowo cukier puder do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania:

W garnku z nieprzywierającą powłoką gotujemy wodę z cukrem i margaryną. Gdy tylko się zagotuje dodajemy przesianą ze szczyptą soli mąkę i energicznie mieszamy do całkowitego połączenia i uzyskania gładkiej, elastycznej masy, która bez problemu odchodzi od brzegów garnka. Pozostawiamy do całkowitego przestudzenia, a następnie miksujemy z jajkami. Masę przekładamy do worka cukierniczego z szeroką końcówką i wygniatamy wzorek o szerokości ok 2cm na 7cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na ok 25 minut (do zrumienienia). Przestudzone eklerki przekrawamy wzdłuż na dwie części.

Krem:
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Truskawki rozdrabniamy, a następnie dodajemy do ubitego kremu. Mieszamy, przekładamy do worka cukierniczego i napełniamy połówki eklerek.  Gotowe opuszamy cukrem pudrem.



Palma - zróbmy coś dobrego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.