Eklerki już od dawna za mną chodziły. Oczywiście w wersji podstawowej, z bitą śmietaną. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie wykorzystała truskawek, które uwielbiamy i są na wyciągnięcie ręki. Teraz tak sobie myślę, że całkiem fajnie, że je dodałam, bo całość wyszła taka lekko kwaśna, choć nadal z przewagą słodkości. Czyli w sam raz!
Jeśli nie macie jeszcze deseru na dziś, to jest to naprawdę świetna alternatywa, bo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i śmiało wyrobicie się z czasem do popołudniowej kawki ;) Nawet z dziećmi!
Deser ten zgłaszam do konkursu organizowanego na stronie Durszlak.pl - Palma- zróbmy coś dobrego!
Składniki na ok 30 sztuk:
1 szklanka wody
2 łyżki cukru
100g margaryny Palma spółki Bielmar
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
Szczypta soli
Krem:
350ml
schłodzonej śmietanki 36%
250g
świeżych truskawek
⅓ szklanki cukru pudru
Dodatkowo
cukier puder do posypania po wierzchu
Sposób
przygotowania:
W garnku z
nieprzywierającą powłoką gotujemy wodę z cukrem i margaryną. Gdy tylko się
zagotuje dodajemy przesianą ze szczyptą soli mąkę i energicznie mieszamy do
całkowitego połączenia i uzyskania gładkiej, elastycznej masy, która bez
problemu odchodzi od brzegów garnka. Pozostawiamy do całkowitego przestudzenia,
a następnie miksujemy z jajkami. Masę przekładamy do worka cukierniczego z
szeroką końcówką i wygniatamy wzorek o szerokości ok 2cm na 7cm. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 200⁰C na ok 25 minut (do zrumienienia). Przestudzone
eklerki przekrawamy wzdłuż na dwie części.
Krem:
Schłodzoną
śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Truskawki rozdrabniamy, a następnie dodajemy
do ubitego kremu. Mieszamy, przekładamy do worka cukierniczego i napełniamy
połówki eklerek. Gotowe opuszamy cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.