Najważniejsze jednak, że owoce są i to całkiem sporo ;) Nie ma szans, bym sama wszystko przerobiła, bo choćby nawet, to nie będzie miał kto tego wszystkiego zjeść/ wypić.
Pomyślę jeszcze nad kilkoma deserami, ale teraz w deszczu, to choćbym chciała nikt mnie nawet nie wygoni pod las, by zebrać choćby koszyczek...
Składniki na ok 3-4 słoiczki (1l. dżemu)
800g
czerwonej porzeczki (po przebraniu)
800g cukru
kryształu
Sposób
przygotowania w Tefal Companion:
Przebrane
owoce dokładnie myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Przekładamy do misy TC z
założonym ostrzem ultra blade. Dodajemy 300g cukru i uruchamiamy program
Dessert (prędkość 6, temp. 100⁰C, czas 15 minut). Po tym czasie owoce
przelewamy na gęste sito i dokładnie przecieramy.
Wytworzony
sok przelewamy z powrotem do misy, tym razem z założonym mieszadłem. Dodajemy
pozostałe 500g cukru i ponownie uruchamiamy dessert (prędkość 2, temp.100⁰C,
czas 15 minut). Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy.
Sposób
przygotowania tradycyjny:
Owoce
porzeczki przebieramy, myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Przekładamy do rondla
najlepiej z nieprzywierającym dnem, dosypujemy 300g cukru i stawiamy na małym
ogniu. Mieszamy bez przerwy, by nic się nie przypaliło. Gdy owoce puszczą sok i
zmiękną, przelewamy je na sito i dokładnie przecieramy, by „resztek” zostało
jak najmniej.
Do
osuszonego rondla ponownie wlewamy przetarte owoce, dodajemy pozostały cukier i
mieszając doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowany płynny dżem przelewamy do
wyparzonych słoiczków i zakręcamy.
Jeśli
chcemy mieć pewność, że dżem jest dobrze zamknięty, możemy go dodatkowo
spasteryzować wg własnego sprawdzonego sposobu.
Wykorzystujemy
do deserów np. ciast, gofrów, omletów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.