Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 26 czerwca 2018

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Uwielbiam naleśniki. Każde jedne, choć te "wytrawne" chyba jednak bardziej. Na słodko często brakuje mi pomysłów i są po prostu z serem i cukrem pudrem. Wiem, że powinnam to zmienić, ale jakoś się nie mogę do tego zabrać ;) Za to te pierwsze mogę zrobić za każdym razem inaczej i za każdym razem będą mi smakować. Najważniejsze, by były odpowiednio doprawione i przede wszystkim ciepłe. 
Dziś mam dla Was kolejne, z serii "coś z niczego". Mleko, jajka i mąkę mam w domu zawsze! O naleśniki nie jest więc trudno. Czasem gorzej z farszem, ale przeglądając lodówkę zawsze można się natknąć na coś, co nam spasuje. Mi tym razem podpasował szpinak, którego zostało odrobinę od pieczenia ciasta i pieczarki, które kupiłam na zupę, po czym stwierdziłam, że dwóch nie chce mi się gotować (bo chłopakom pieczarkowej nie daję). Kilka minut i pyszny obiad zrobiony :)


 
Składniki na 12 sztuk

Naleśniki:
2 szklanki mleka
¾ szklanki wody
Ok 2 szklanki mąki
1 jajko
½ łyżeczki soli
3 łyżki oleju

Farsz:
1 opakowanie świeżego szpinaku lub ¾ mrożonego
300g pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
300g sera żółtego
Odrobina masła

Sposób przygotowania

Naleśniki:
Składniki na ciasto zmiksować. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka należy dosypać troszkę mąki, jeśli za gęsta- można wbić jajko lub dolać mleka. Pozostawić ciasto na ok 30 minut, by odpoczęło. Następnie na rozgrzanej patelni smażyć nie za grube naleśniki.

Farsz:
Czosnek przepuszczamy przez praskę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy świeży lub mrożony szpinak. Dodajemy pokrojone pieczarki, czosnek oraz przyprawy. Mieszamy co jakiś czas aż do całkowitego odparowania wody.
Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki. Zwijamy i układamy obok siebie w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Obficie posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25 minut. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Ach, wyglądają super! Chyba sobie je zrobię w tym tygodniu <3 Ostatnio z kolei jadłam ze szpinakiem pyszne Tagliatelle w takiej restauracji pod Karpaczem. Chodzi za mną ten szpinak, czas na działanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie, uwielbiam szpinak, więc może wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.