Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 31 sierpnia 2018

Pizza z białym sosem, mozzarellą, figami i szynką parmeńską

Ostatni już przepis, który "puszczam" jako konkursowy Galbani ;)
Nie wyobrażam sobie kuchni włoskiej bez pizzy i szczerze marzy mi się spróbowanie takowej właśnie tam, na miejscu. Zastanawia mnie smak tamtejszego ciasta, dodatków no i oczywiście całości. Domyślam się, że jest bez porównania lepsza, choć to zapewne kwestia tego, gdzie się trafi i gdzie spróbuje. Niemniej jest to jedno z moich marzeń i tylko czekam na moment bym mogła je zrealizować i tym samym spełnić.
Przygotowanie jest banalne, choć wymaga składników, które u mnie znowu ciężko było dostać. Figi choć "na gazetce", to nic innego jak przysłowiowa figa z makiem. Nie ma! O rukoli i szynce też mogłam zapomnieć. Na szczęście z pomocą przyszedł brat i udało się zrobić wszystko na czas :)


Składniki na dwie pizze:
 
300g mąki pszennej
¾ szklanki ciepłej wody
15g drożdży
½ łyżeczki cukru
Szczypta soli
3 łyżki oliwy

Sos:

3 łyżki serka śmietankowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
Świeże listki bazylii i tymianku
1 kulka mozzarelli Galbani
Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

2-3 figi
50g szynki larmeńskiej
3-4 garści rukoli
Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier oraz łyżkę mąki i pozostawiamy na kilka minut. Pozostałą mąkę mieszamy z solą, robimy na środku wgłębienie i dodajemy zaczyn oraz oliwę. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem z założonym hakiem. Gotowe ciasto pozostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sos. Serek, śmietanę oraz mozzarellę miksujemy wraz z ziołami, szczyptą soli i pieprzu na gładki krem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą w miarę cienko wałkujemy i smarujemy białym sosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220⁰C na 10 minut (grzałka góra-dół), a następnie jeśli trzeba podpiekamy sam spód przez ok 5 minut. Na tak przygotowane spody nakładamy umytą i osuszoną rukolę, plastry świeżych fig oraz kawałki szynki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.

Włoska strona lata z Galbani


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.