Nie wyobrażam sobie kuchni włoskiej bez pizzy i szczerze marzy mi się spróbowanie takowej właśnie tam, na miejscu. Zastanawia mnie smak tamtejszego ciasta, dodatków no i oczywiście całości. Domyślam się, że jest bez porównania lepsza, choć to zapewne kwestia tego, gdzie się trafi i gdzie spróbuje. Niemniej jest to jedno z moich marzeń i tylko czekam na moment bym mogła je zrealizować i tym samym spełnić.
Przygotowanie jest banalne, choć wymaga składników, które u mnie znowu ciężko było dostać. Figi choć "na gazetce", to nic innego jak przysłowiowa figa z makiem. Nie ma! O rukoli i szynce też mogłam zapomnieć. Na szczęście z pomocą przyszedł brat i udało się zrobić wszystko na czas :)
300g
mąki pszennej
¾
szklanki ciepłej wody
15g
drożdży
½
łyżeczki cukru
Szczypta
soli
3
łyżki oliwy
Sos:
3
łyżki serka śmietankowego
1
łyżka kwaśnej śmietany
Świeże
listki bazylii i tymianku
1
kulka mozzarelli Galbani
Sól,
pieprz do smaku
Dodatkowo:
2-3
figi
50g
szynki larmeńskiej
3-4
garści rukoli
Oliwa
z oliwek
Sposób
przygotowania:
Drożdże
rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier oraz łyżkę mąki i pozostawiamy
na kilka minut. Pozostałą mąkę mieszamy z solą, robimy na środku wgłębienie i
dodajemy zaczyn oraz oliwę. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem z założonym hakiem.
Gotowe ciasto pozostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia.
W
tym czasie przygotowujemy sos. Serek, śmietanę oraz mozzarellę miksujemy wraz z
ziołami, szczyptą soli i pieprzu na gładki krem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą
w miarę cienko wałkujemy i smarujemy białym sosem. Wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 220⁰C na 10 minut (grzałka góra-dół), a następnie jeśli trzeba
podpiekamy sam spód przez ok 5 minut. Na tak przygotowane spody nakładamy umytą
i osuszoną rukolę, plastry świeżych fig oraz kawałki szynki. Całość skrapiamy
oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.