Składniki:
200g białek (użyłam rozmrożonych)
Szczypta soli
5 łyżek cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
½ szklanki owoców leśnych obtoczonych w
macę i pozbawionych jej nadmiaru
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy z solą na
sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier, pastę waniliową, a następnie mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu, tuż przed smażeniem
dodajemy owoce. Mieszamy i łyżką nabieramy porcję na rozgrzany tłuszcz. Smażymy
na złoty kolor z obu stron, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
apetyczne placuszki
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie!
OdpowiedzUsuń200 gram to orientacyjnie białko z ilu jajek?
OdpowiedzUsuńBiałko z jednego jajka rozmiaru L (u mnie są wiejskie) to 35g. Można dać spokojnie 6 białek.
Usuń