Składniki na ok 15 kotletów (w zależności od tego jakiej wielkości będziemy formować)
250g białego sera
2 cebule
1 jajko
Sól, pieprz do smaku (ja dałam mniej więcej
po łyżeczce)
2 łyżki oleju do smażenia cebuli
Dodatkowo 2 jajka i bułka tarta do
panierowania
Sposób przygotowania:
Ugotowane, przestudzone ziemniaki
przeciskamy przez praskę lub mielimy razem z serem. Obraną cebulę drobno
siekamy i rumienimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do farszu. Doprawiamy solą
oraz pieprzem i mieszamy. Na końcu wbijamy jedno jajko i dodajemy 1 pełną łyżkę
bułki tartej. Dokładnie mieszamy i formujemy niezbyt duże kotleciki. Obtaczamy
w rozmieszanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty
kolor z obu stron.
Kotlety są miękkie,
dlatego najlepiej robić je mniejsze, wtedy szybciej się usmażą i będzie je
łatwiej obrócić na drugą stronę. Ja dodatkowo przed smażeniem schłodziłam je w
lodówce. Podajemy z sosem lub surówką.
Bardzo ciekawy pomysł, uwielbiam pierogi ruskie, a coś takiego na pewno by mi smakowało!
OdpowiedzUsuńGosiu, przepraszam zamiast opublikować usunęłam Twój komentarz 😉 Nie chciałam zadodawaza dużo mąki z obawy ze zmieni się ich smak 😉
OdpowiedzUsuńHej właśnie zostało mi dość sporo farszu z pierogów i myślę dogotuje tylko ziemniaków dodam jajko i bułkę i będą pyszne kotleciki a obiad wyjdzie 5 zł 😀 dziękuję za upewnienie się że mogę
OdpowiedzUsuń