Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 8 kwietnia 2020

Szaszłyki z białej kiełbasy i ciasta francuskiego

Pisałam Wam już nie raz że ciasto francuskie powinno się zawsze znaleźć pod ręką. Jak nie w lodówce, to w zamrażarce. I co?? I sama zapomniałam zakupić ;) Na szczęście na razie nie mam w planach smakołyków z jego wykorzystaniem, a dzisiejsze zakupy powinny starczyć nie tylko na święta, więc po samo ciasto się nie wybiorę. Jeśli jednak Wy zakupy macie w planach albo- co lepsze zrobiliście je uwzględniając zakup ciasta francuskiego, to polecam zużyć je do przygotowania prostych, smacznych szaszłyków.



Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
8 białych kiełbasek
4 łyżki pikantnego ketchupu
2 garście rukoli

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy ketchupem i posypujemy rukolą. Dzielimy wzdłuż krótszego boku na 4 równe płaty. Na boku każdego układamy białe kiełbaski (u mnie zmieściły się jedna nad drugą) i ciasno zwijamy. Końce ciasta zlepiamy ze sobą. Kroimy na 1,5 centymetrowe krążki i nabijamy na leżąco na patyczek z delikatnym odstępem pomiędzy jednym a drugim. Tak samo postępujemy z pozostałymi. Przygotowane szaszłyki wkładamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na ok 20 minut. Podajemy z ulubionym sosem lub jako dodatek do zup.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.