Jakiś czas temu, niemal po sąsiedzku napisała do mnie dziewczyna, że korzysta z moich przepisów, ale chciałaby bym i ja skorzystała dla odmiany z jej ;) Dokładnie chodziło o przepis na chleb, a że ja teraz dużo chleba piekę, propozycja była nie do odrzucenia. Przepis naprawdę prosty, a chleb do całkowitego przygotowania (łącznie z pieczeniem) w jakieś 2-2,5 godziny.
Muszę przyznać, że mam go już jakiś czas, ale bochenków z tego przepisu zjedliśmy pewnie blisko 10, tak często go piekę. Jeśli chcecie spróbować, zapraszam po przepis! A może i Wy macie jakieś fajne receptury, godne polecenia i wypróbowania?
Składniki na 2 chleby (dłuższe keksówki)
800g mąki pszennej typ 550
200g mąki żytniej typ 750
1½ szklanki płatków owsianych
1 litr ciepłej (letniej) wody
2 płaskie łyżki soli
1 łyżeczka cukru
50g świeżych drożdży
1 łyżka octu
Ziarna słonecznika
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Mąki przesiewamy, dodajemy sól. W ciepłej
wodzie rozpuszczamy cukier oraz drożdże, wlewamy do mąki. Dodajemy pozostałe
składniki- płatki owsiane oraz ocet i wyrabiamy kilka minut. Przekładamy do
czystej miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, starając się jak najmniej podsypywać
mąką. Rozdzielamy na dwie części i przekładamy do wyłożonych papierem do
pieczenia foremek. Mokrymi dłońmi wyrównujemy ciasto, a następnie posypujemy
ziarnami słonecznika. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. W
tym czasie na dno piekarnika (jeśli posiadamy parowy!) wlewamy ok 350ml zimnej
wody i rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 250ºC. Jeśli nie posiadamy
piekarnika parowego, to na spodzie umieszczamy naczynie żaroodporne lub żeliwny
garnek z podaną ilością wody, tylko pamiętajcie by sprawdzić wcześniej do
jakiej temperatury Wasze naczynia żaroodporne są w stanie wytrzymać w
piekarniku, by nic nie pękło ;)
Gdy piekarnik się
wystarczająco nagrzeje, przekładamy chleby i skręcamy temperaturę do 200ºC.
Zmieniamy na pieczenie „góra-dół” i pozostawiamy
przez ok 50 minut. Ciepły chleb wyciągamy z foremek, smarujemy roztopionym
masłem i owijamy bawełnianą ściereczką. Kroimy całkowicie przestudzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.