Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Chleb pszenny (drożdżowy), z ziarnami

Witajcie w nowym tygodniu, ostatnim już kwietnia (kiedy to zleciało?)
Jakiś czas temu, niemal po sąsiedzku napisała do mnie dziewczyna, że korzysta z moich przepisów, ale chciałaby bym i ja skorzystała dla odmiany z jej ;) Dokładnie chodziło o przepis na chleb, a że ja teraz dużo chleba piekę, propozycja była nie do odrzucenia. Przepis naprawdę prosty, a chleb do całkowitego przygotowania (łącznie z pieczeniem) w jakieś 2-2,5 godziny. 
Muszę przyznać, że mam go już jakiś czas, ale bochenków z tego przepisu zjedliśmy pewnie blisko 10, tak często go piekę. Jeśli chcecie spróbować, zapraszam po przepis! A może i Wy macie jakieś fajne receptury, godne polecenia i wypróbowania? 


Składniki na 2 chleby (dłuższe keksówki)

800g mąki pszennej typ 550
200g mąki żytniej typ 750
1½ szklanki płatków owsianych
1 litr ciepłej (letniej) wody
2 płaskie łyżki soli
1 łyżeczka cukru
50g świeżych drożdży
1 łyżka octu
Ziarna słonecznika
2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Mąki przesiewamy, dodajemy sól. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier oraz drożdże, wlewamy do mąki. Dodajemy pozostałe składniki- płatki owsiane oraz ocet i wyrabiamy kilka minut. Przekładamy do czystej miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Rozdzielamy na dwie części i przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Mokrymi dłońmi wyrównujemy ciasto, a następnie posypujemy ziarnami słonecznika. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. W tym czasie na dno piekarnika (jeśli posiadamy parowy!) wlewamy ok 350ml zimnej wody i rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 250ºC. Jeśli nie posiadamy piekarnika parowego, to na spodzie umieszczamy naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek z podaną ilością wody, tylko pamiętajcie by sprawdzić wcześniej do jakiej temperatury Wasze naczynia żaroodporne są w stanie wytrzymać w piekarniku, by nic nie pękło ;)
Gdy piekarnik się wystarczająco nagrzeje, przekładamy chleby i skręcamy temperaturę do 200ºC. Zmieniamy na pieczenie „góra-dół” i  pozostawiamy przez ok 50 minut. Ciepły chleb wyciągamy z foremek, smarujemy roztopionym masłem i owijamy bawełnianą ściereczką. Kroimy całkowicie przestudzony.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.