Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 9 kwietnia 2020

Sos chrzanowy w kilka minut

Pewnie wiele z Was podchodzi w tym roku z dystansem do świątecznych przygotowań. Wiadomo, że każdy coś przygotuje, ale biorąc pod uwagę obecne #zostańwdomu, nikt nie będzie w stanie wszystkiego przejeść. Gdybyście jednak mieli chęć na pyszną wędlinę w towarzystwie jakiegoś sosu, to ten chrzanowy, przygotowany dosłownie w kilka chwil sprawdzi się doskonale. Składniki na pewno znajdziesz w lodówce!

 

Składniki na ok 150ml sosu:

1 łyżka tartego chrzanu
3 łyżki jogurtu gęstego
2 łyżki majonezu
Sól, pieprz do smaku
Kilka kropelek soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Chrzan- najlepiej świeżo starty korzeń ale może być też taki ze słoiczka (jest delikatniejszy) łączymy z pozostałymi składnikami: jogurtem i majonezem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowany sos przykrywamy lub zakręcamy w słoiczku i wstawiamy przed podaniem na min. Godzinę do lodówki. W szczelnym pojemniczku możemy przechowywać do 5 dni w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.