Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 9 kwietnia 2020

Kocie oczka z powidłami

Siedzenie w domu z chłopakami przy pięknej pogodzie jest wręcz niemożliwe, dlatego cieszę się ogromnie, że mieszkam na wsi i mam podwórko, gdzie mogą wyjść i biegać do woli. Nie wyobrażam sobie nawet jak muszą się czuć dzieci "uwięzione" w blokach. A Rodzicom szczerze współczuję 🙈 Wydawać by się mogło, że w takiej sytuacji człowiek ma więcej czasu na wszystko, ale u mnie jakoś to nie działa. Do południa odrabianie zajęć z Olkiem, któremu takie nauczanie już bokiem wychodzi, później czas na obiad, porządki przedświąteczne, a nocą w końcu człowiek się relaksuje w kuchni ;) Z tego wszystkiego, te momenty chyba jednak lubię najbardziej!Jeśli jednak masz chęci i Twoje dzieci wykazują kulinarne zapędy, to śmiało zabierzcie się z nimi za przygotowanie tych prostych i smacznych ciasteczek. Ja przygotowałam je w ramach akcji marki Stovit #pieczzestovit i #zostańwdomu, dlatego przełożone są powidłami morelowymi, które są nowością w ich ofercie, ale śmiało możecie wykorzystać każdy inny smak, a nawet czekoladę czy jakiś maślany krem. Co tylko nawinie się Wam pod rękę. Z powidłami jest po prostu najprościej, smarować i "sklejać" mogą nawet dzieci. Przygotujcie takie ciasteczka na wspólne świętowanie!



Składniki na ok 30 ciasteczek:

1½ szklanki mąki pszennej tortowej
¾ kostki masła
1 jajko
¼ szklanki drobnego cukru
Szczypta soli
1 małe op. cukru wanilinowego
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Powidła np. morelowe Stovit

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło starte na wiórki  i obtaczamy w mące. Następnie dodajemy cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, odrobinę proszku do pieczenia oraz rozmieszane jajko. Składniki szybko zagniatamy na jednolitą kulę. Możemy pomóc sobie robotem kuchennym. Owijamy ciasto w woreczek foliowy i wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 3-4mm i ozdobną foremką wycinamy ciastka (u mnie foremka o śr. ok 4cm). W połowie wyciętych ciastek wycinamy małą foremką dziurkę na środku. Kształt oczywiście dowolny ;) Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170ºC piekarnika na ok 12 minut (do lekkiego zrumienienia). Zimne ciastka przekładamy łyżeczką morelowych powideł a następnie posypujemy cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. Hello! You have great recipes an beautiful pictures. I will try now for Easter your Salatka tortowa recipe, is very appetizing. :)
    Happy Easter to you from Transilvania! :) <3

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.