Siedzenie w domu z chłopakami przy pięknej pogodzie jest wręcz niemożliwe, dlatego cieszę się ogromnie, że mieszkam na wsi i mam podwórko, gdzie mogą wyjść i biegać do woli. Nie wyobrażam sobie nawet jak muszą się czuć dzieci "uwięzione" w blokach. A Rodzicom szczerze współczuję 🙈 Wydawać by się mogło, że w takiej sytuacji człowiek ma więcej czasu na wszystko, ale u mnie jakoś to nie działa. Do południa odrabianie zajęć z Olkiem, któremu takie nauczanie już bokiem wychodzi, później czas na obiad, porządki przedświąteczne, a nocą w końcu człowiek się relaksuje w kuchni ;) Z tego wszystkiego, te momenty chyba jednak lubię najbardziej!Jeśli jednak masz chęci i Twoje dzieci wykazują kulinarne zapędy, to śmiało zabierzcie się z nimi za przygotowanie tych prostych i smacznych ciasteczek. Ja przygotowałam je w ramach akcji marki Stovit #pieczzestovit i #zostańwdomu, dlatego przełożone są powidłami morelowymi, które są nowością w ich ofercie, ale śmiało możecie wykorzystać każdy inny smak, a nawet czekoladę czy jakiś maślany krem. Co tylko nawinie się Wam pod rękę. Z powidłami jest po prostu najprościej, smarować i "sklejać" mogą nawet dzieci. Przygotujcie takie ciasteczka na wspólne świętowanie!
Składniki na ok 30 ciasteczek:
1½ szklanki mąki pszennej tortowej
¾ kostki masła
1 jajko
¼ szklanki drobnego cukru
Szczypta soli
1 małe op. cukru wanilinowego
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Powidła np. morelowe Stovit
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło starte na
wiórki i obtaczamy w mące. Następnie
dodajemy cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, odrobinę proszku do
pieczenia oraz rozmieszane jajko. Składniki szybko zagniatamy na jednolitą
kulę. Możemy pomóc sobie robotem kuchennym. Owijamy ciasto w woreczek foliowy i
wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto
wałkujemy na grubość ok 3-4mm i ozdobną foremką wycinamy ciastka (u mnie
foremka o śr. ok 4cm). W połowie wyciętych ciastek wycinamy małą foremką
dziurkę na środku. Kształt oczywiście dowolny ;) Układamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170ºC piekarnika na ok 12
minut (do lekkiego zrumienienia). Zimne ciastka przekładamy łyżeczką morelowych
powideł a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Hello! You have great recipes an beautiful pictures. I will try now for Easter your Salatka tortowa recipe, is very appetizing. :)
OdpowiedzUsuńHappy Easter to you from Transilvania! :) <3