Składniki na 1 duży bochenek:
700g mąki pszennej + do podsypywania
15g świeżych drożdży
300ml letniej wody
150ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
30g roztopionego masła
4 łyżki dyni
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do wielkiej miski. W
odrobinie mleka rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Dodajemy łyżkę mąki, mieszamy
i odstawiamy do podwojenia objętości.
Rozczyn dodajemy do mąki razem z pozostałym
mlekiem, wodą oraz solą. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem, a po kilku minutach
dodajemy roztopione przestudzone masło i dynię. Gotowe ciasto przekładamy do
czystej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny do
wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy, formujemy kształt bochenka i
przekładamy- bezpośrednio na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub do
dokładnie wysypanego mąką koszyczka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30
minut.
W tym czasie do
piekarnika wstawiamy na sam spód naczynie żaroodporne wypełnione ok 700ml wody
i nagrzewamy go do temperatury 230ºC . Wyrośnięty chleb nacinamy ostrym nożem,
a jeśli mamy go w koszyczku to przekładamy bezpośrednio na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia i dopiero nacinamy. Od razu wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w tej temperaturze, a po
tym czasie skręcamy do 200ºC i pieczemy jeszcze ok 30 minut. . Gotowy studzimy
na kratce.
Pięknie się upiekł :).
OdpowiedzUsuńIdealnie wypieczony chlebek.
OdpowiedzUsuń