Pyszne, kruche ciasteczka to smaczne i szybkie w wykonaniu łakocie, idealne na co dzień i od święta :)
Składniki:
Na ok 60-70 sztuk:
5 dkg drożdży świeżych
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 kostka margaryny
ok 70 dkg mąki
słoiczek marmolady np. deserowej z truskawką lub maliną Jamar
Ponadto:
1 żółtko
cukier kryształ
Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy posiekaną na mniejsze kawałki margarynę. Drożdże rozmieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką.
2. Ciasto wałkujemy (np przez folię spożywczą) na grubość ok 3 mm i kroimy na prostokąty ok. 7x3 cm. Na dłuższą krawędź nakładamy marmoladę i zwijamy w rulonik.
3. Wierzch ciastek smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy na rumiany kolor w temp. 200st.
Składniki:
Na ok 60-70 sztuk:
5 dkg drożdży świeżych
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 kostka margaryny
ok 70 dkg mąki
słoiczek marmolady np. deserowej z truskawką lub maliną Jamar
Ponadto:
1 żółtko
cukier kryształ
Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy posiekaną na mniejsze kawałki margarynę. Drożdże rozmieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką.
2. Ciasto wałkujemy (np przez folię spożywczą) na grubość ok 3 mm i kroimy na prostokąty ok. 7x3 cm. Na dłuższą krawędź nakładamy marmoladę i zwijamy w rulonik.
3. Wierzch ciastek smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy na rumiany kolor w temp. 200st.
Efekt końcowy:
Kruche ciasto i marmolada to duet idealny:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, takie najczęściej gościły też w moim domu rodzinnym:)
UsuńŚwietnie wyglądają te rureczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuń