Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 7 maja 2015

Wiosenna sałatka z camembertem i truskawkami

Wczoraj były mrożone, więc dziś zapraszam na świeże- truskawki w towarzystwie sałatki :)
Świeża rukola, camembert w chrupiącej panierce i bakalie, tak nie wiele, a smak rewelacyjny :)
I przyznaję się bez bicia- camemberta jadłam po raz pierwszy, a podanego w taki sposób myślałam że nigdy nie zjem...  Chyba zacznę częściej jadać takie sałatki z dodatkiem owoców. 
A Wy? Lubicie takie połączenia?


Składniki:

Dla jednej osoby:
35g świeżej rukoli
1 krążek sera camembert
8 średnich truskawek świeżych
1 małe jajko
1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego tymianku (ewentualnie suszony)
1/2 szklanki włoskich orzechów
4 łyżki słonecznika łuskanego
2 łyżki płatków migdałów
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

Dodatkowo:
olej do smażenia sera 


Sposób przygotowania:

1. Ser dzielimy na 8 małych trójkącików. Jajko łączymy ze świeżym tymiankiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Połowę orzechów drobno siekamy wraz z 2 łyżkami słonecznika. Możemy również zmielić. Kawałki camemberta panierujemy najpierw w jajku, a następnie w posiekanych bakaliach. Smażymy na odrobinie oleju z każdej strony na zloty kolor. Uważać by nie przypalić.
2. Rukolę oraz pokrojone w plasterki truskawki myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski, dodajemy resztę grubo posiekanych orzechów, słonecznik oraz migdały i mieszamy delikatnie z oliwą z oliwek. Przekładamy na talerz, dodając kawałki upieczonego i odsączonego z nadmiaru tłuszczu camemberta.


 Efekt końcowy:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)