Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 15 lipca 2015

Ciasto bananowe z górskimi płatkami owsianymi

Propozycja dla osób, które banany uwielbiają pod każdą postacią. 
Ciasto bananowe jest moją wersją chlebka bananowego, który znalazłam w książce "Rodzinne przysmaki" Jamie Oliver's. Wersja z cukrem trzcinowym oraz płatkami owsianymi zadowoli i dużych i małych. Dodam jeszcze, że jest tak samo dobre po kilku dniach jak zaraz po upieczeniu. 
No już dłużej nie będę Was przekonywać, bo jak upieczecie, to przekonacie się sami :)



Składniki:

Na blaszkę kwadratową o boku 24cm:
190g miękkiej margaryny
350g mąki tortowej
100g płatków owsianych górskich Kupiec
100g cukru kryształu
150g'cukru trzcinowego
2 jajka
4 duże banany
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
2 normalne łyżeczki proszku do pieczenia
170ml mleka 3.2%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180st C. Formę do ciasta smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Resztę tłuszczu ucieramy z cukrami na puch za pomocą miksera. W dalszej kolejności dodajemy jajka i mieszamy ale już za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy rozgniecione widelcem banany, sól oraz gałkę muszkatołową.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, do ciasta dodajemy płatki owsiane, połowę mąki z proszkiem oraz mleko. Mieszamy i dosypujemy pozostałą część mąki oraz wlewamy łyżeczkę olejku waniliowego.
3. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po ok 30 minutach przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy kolejne 30 minut (aż do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto zostawiamy ok 15 minut w formie w piekarniku (już bez folii) a następnie przekładamy na kratkę i podajemy dopiero po przestudzeniu np z kubkiem mleka.


Smacznego!


Gotuj w zdrowym stylu

10 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie! Chlebki bananowe są taaaakie smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bananowe ciasta :) porywam kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystko, co ma w sobie płatki owsiane =D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, akurat mam wszystkie składniki, więc chyba zaraz wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto fajne, tylko te tłuszcze utwardzone z margaryny ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć masła, ale fakt faktem, że bez tłuszczu się nie obejdzie :)

      Usuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)