Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 10 lipca 2015

Deser czereśniowo truskawkowy

Sezon na truskawki powoli się kończy, za to czereśni można jeszcze sporo spotkać. Zwłaszcza jeśli ma się drzewko we własnym ogrodzie :) 

Połączenie tych owoców z herbatnikami to naprawdę dobre rozwiązanie, a co najważniejsze szybkie :) Deser możemy jeść już po godzinie, a jak ktoś tyle nie wytrzyma to nawet po półgodzinie. 


Składniki:

Na ok 8 pucharków:
200g herbatników czekoladowych
4 duże łyżeczki masła orzechowego (ja kupiłam podczas tygodnia amerykańskiego w Lidlu)
400ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix
4 łyżki cukru pudru
350g serka mascarpone
400g wydrylowanych czereśni
150g truskawek


Do dekoracji:
kilka czereśni "z ogonkiem"
kilka listków świeżej mięty
kilkanaście rurek waflowych z nadzieniem waniliowym


Sposób przygotowania:

1. Herbatniki drobno kruszymy w robocie kuchennym, dodajemy masło orzechowe, mieszamy. Powinny powstać większe "grudki". Do każdego pucharka wsypujemy na spód po łyżce takiej mieszanki.
2. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietanfixu. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Do kremu powoli dodajemy po łyżce zblendowanych czereśni. Gotowy krem nakładamy do pucharków naprzemiennie z pozostałymi herbatnikami. Na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki truskawki oraz dekorujemy miętą, czereśnią i rurkami waflowymi. Deser schładzamy w lodówce.


Gotowe pucharki najlepiej schłodzić w lodówce min pół godziny, ale nie jest to konieczne jeśli ktoś nie lubi czekać i jest bardzo niecierpliwy :)


3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.