Zapomniałam dodać przepis na babkę, którą piekłam na tegoroczne święta wielkanocne, więc żeby się "nie zawieruszyła"- wolę nadrobić i dodać po fakcie ;) Choć prawda jest taka, że takie ciasto możemy równie dobrze upiec w zwykłej formie keksowej i zjeść do porannej kawki ;) I nie trzeba świąt do tego... To kto ma w domu ananasy w puszce na zbyciu...?!
Składniki:
1 i 1/4 kostki masła (ok 250g)
4 jajka
3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża puszka plastrów ananasa
50g mielonych migdałów
2 łyżki likieru pinacolada
Dodatkowo:
2 tabliczki białej czekolady
3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
20g płatków kokosowych
czekoladowa posypka
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Odsączony ananas zmiksować na gładki mus i również powoli dodawać do kremu.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy zmielone migdały i mieszamy. Po odrobinie dodajemy do masy cały czas ucierając ją na najmniejszych obrotach. Na końcu dodajemy likier pinacolada.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy w nagrzanym do 170st C. piekarniku do suchego patyczka (ok godziny). Jeśli w trakcie pieczenia wierzch babki zbytnio się rumieni, możemy przykryć go folią aluminiową.
Przestudzoną babkę polewamy obficie roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą ze śmietanką. Posypujemy płatkami kokosu i granulatem czekoladowym.
Składniki:
1 i 1/4 kostki masła (ok 250g)
4 jajka
3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża puszka plastrów ananasa
50g mielonych migdałów
2 łyżki likieru pinacolada
Dodatkowo:
2 tabliczki białej czekolady
3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
20g płatków kokosowych
czekoladowa posypka
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Odsączony ananas zmiksować na gładki mus i również powoli dodawać do kremu.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy zmielone migdały i mieszamy. Po odrobinie dodajemy do masy cały czas ucierając ją na najmniejszych obrotach. Na końcu dodajemy likier pinacolada.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy w nagrzanym do 170st C. piekarniku do suchego patyczka (ok godziny). Jeśli w trakcie pieczenia wierzch babki zbytnio się rumieni, możemy przykryć go folią aluminiową.
Przestudzoną babkę polewamy obficie roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą ze śmietanką. Posypujemy płatkami kokosu i granulatem czekoladowym.
świetna ta Twoja babka, takiej dotąd nie próbowałam
OdpowiedzUsuń