Zachęcona upodobaniami Olka, co do ogórków, postanowiłam zaryzykować i przygotować kotlety z mięsa wołowego właśnie z ogórkiem, tyle tylko że nie świeżym, a kiszonym. Smak był lekko zmieniony, warzywo ledwo wyczuwalne, ale całość pozytywnie mnie zaskoczyła. Mięciutkie kotleciki posmakowały najmłodszemu w rodzinie, polecam je z czystym sumieniem ;)
Składniki:
Na ok 6 kotletów
600g mielonej wołowiny
1 mała cebula
1 jajko
5 łyżek granulatu sojowego
2 łyżki mąki
1 duży ogórek kiszony
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso mielone łączymy z posiekaną drobno cebulką, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, jajkiem, mąką i ugotowanym i dobrze odcedzonym granulatem sojowym. Na końcu dodajemy pokrojonego drobno ogórka oraz przyprawy: sól i pieprz. Z przygotowanej masy formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podajemy na ciepło np z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Składniki:
Na ok 6 kotletów
600g mielonej wołowiny
1 mała cebula
1 jajko
5 łyżek granulatu sojowego
2 łyżki mąki
1 duży ogórek kiszony
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso mielone łączymy z posiekaną drobno cebulką, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, jajkiem, mąką i ugotowanym i dobrze odcedzonym granulatem sojowym. Na końcu dodajemy pokrojonego drobno ogórka oraz przyprawy: sól i pieprz. Z przygotowanej masy formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podajemy na ciepło np z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
ciekawe połączenie ;) wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń