Niby nic nadzwyczajnego, bo zwykła jajecznica ze szczypiorkiem, ale podana w ten sposób na pewno spodoba się najbliższym. Śmiało możecie je przygotować w nadchodzący weekend. Tartinki wystarczy upiec wieczorem, a resztę przygotować "na świeżo".
Składniki:
Na 6 sztuk
Ciasto:
100g mąki pszennej
50g masła
1 żółtko (możemy dać całe jajko, ale będą wtedy mniej kruche)
1 łyżka śmietany 18%
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
Środek:
5 jajek
2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
pęczek szczypiorku
ulubiona szynka, ser żółty, pomidor, sałata
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Odkładamy do zamrażarki na pół godziny po czym dzielimy na 6 części i napełniamy wysmarowane tłuszczem foremki na mini tarty. Nakłuwamy widelcem, pokrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy, by się równomiernie piekły. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200st C, następnie usuwamy obciążenie i podpiekamy jeszcze ok 15 minut.
2. W tym czasie na roztopionym maśle smażymy jajecznicę z dodatkiem posiekanego szczypiorku oraz przypraw. Gotową napełniamy tartinki i podajemy z przygotowanymi warzywami, szynka oraz serem.
Dodatki do naszych tartinek oraz do samej jajecznicy możemy skomponować według własnych upodobań.
Składniki:
Na 6 sztuk
Ciasto:
100g mąki pszennej
50g masła
1 żółtko (możemy dać całe jajko, ale będą wtedy mniej kruche)
1 łyżka śmietany 18%
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
Środek:
5 jajek
2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
pęczek szczypiorku
ulubiona szynka, ser żółty, pomidor, sałata
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Odkładamy do zamrażarki na pół godziny po czym dzielimy na 6 części i napełniamy wysmarowane tłuszczem foremki na mini tarty. Nakłuwamy widelcem, pokrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy, by się równomiernie piekły. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200st C, następnie usuwamy obciążenie i podpiekamy jeszcze ok 15 minut.
2. W tym czasie na roztopionym maśle smażymy jajecznicę z dodatkiem posiekanego szczypiorku oraz przypraw. Gotową napełniamy tartinki i podajemy z przygotowanymi warzywami, szynka oraz serem.
Dodatki do naszych tartinek oraz do samej jajecznicy możemy skomponować według własnych upodobań.
pychotka :)
OdpowiedzUsuń