Dziś ponoć swoje święto ma czekolada, więc wypada Was poczęstować czymś na słodko :) Bajaderki są banalne w przygotowaniu i tak naprawdę nie zajmą nam wiele czasu, a ich ilość starczy nam na długo :)
Składniki:
260g herbatników kakaowych lub ciemnego kruchego ciasta
200g bakalii: rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i migdałów
150g margaryny
60ml likieru orzechowego
Dodatkowo 100g orzechów włoskich do obtaczania bajaderek
Sposób przygotowania:
Herbatniki lub upieczone kruche ciasta drobno kruszymy. Do masy dodajemy bakalie, likier orzechowy oraz stopiony tłuszcz. Całość mieszamy razem, a z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w posiekanych orzechach i pozostawiamy do schłodzenia.
Jeżeli ciasto jest mało klejące dodajemy do niego ok 3 łyżki nutelli i ponownie zagniatamy.
Składniki:
260g herbatników kakaowych lub ciemnego kruchego ciasta
200g bakalii: rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i migdałów
150g margaryny
60ml likieru orzechowego
Dodatkowo 100g orzechów włoskich do obtaczania bajaderek
Sposób przygotowania:
Herbatniki lub upieczone kruche ciasta drobno kruszymy. Do masy dodajemy bakalie, likier orzechowy oraz stopiony tłuszcz. Całość mieszamy razem, a z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w posiekanych orzechach i pozostawiamy do schłodzenia.
Jeżeli ciasto jest mało klejące dodajemy do niego ok 3 łyżki nutelli i ponownie zagniatamy.
kiedyś podobne robiła moja mama,pycha !
OdpowiedzUsuńAle bym wszamała ;) Pycha
OdpowiedzUsuńAle pyszności serwujesz :) A ja w pracy jeszcze i tylko się mogę oblizać :)
OdpowiedzUsuń