Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 29 kwietnia 2016

Tartaletki z kremem wiśniowym

Zbliża się weekend, więc poczęstuję Was czymś na słodko ;) Łatwe do zrobienia, w miarę szybkie i przede wszystkim podzielne, bo każdy ma swoją "sztukę", a to ile ich zrobicie to już zależy tylko i wyłącznie od Was samych i Waszych zapotrzebowań.


Składniki:

Na 12 sztuk
Ciasto:
200g mąki pszennej
60g cukru pudru
2 żółtka
120g masła lub margaryny
szczypta soli

Krem:
500ml słodkiej śmietanki 30%
100g cukru pudru
500g serka mascarpone
300g odcedzonych wiśni deserowych

Dodatkowo do dekoracji:
kilkanaście wisienek ze słoiczka
posypka czekoladowa
mięta


Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Schłodzić 30 minut w zamrażarce, podzielić na 12 części i każdą wylepić przygotowane formy na mini tarty. Spody nakłuć widelcem, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć ceramicznymi kulkami lub tak jak ja- drobną fasolką. Piec ok 10 minut w nagrzanym do 180st C piekarniku, a następnie ściągnąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut (do zrumienienia). Wyciągamy z foremek i studzimy.

 
2. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, a na końcu po odrobinie dodajemy zmiksowane wiśnie. Ja użyłam swoich przetworów- przygotowanych w miodzie pitnym. Tak przygotowanym kremem nadziewamy mini tarty i zdobimy pozostałymi wiśniami, posypką oraz miętą. Ciastka najlepiej schłodzić przed podaniem, ale nie jest to konieczne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)