Kolejny konkurs na Durszlaku był dla mnie nie tyle inspiracją, co motywacją do stworzenia zupy pomidorowej w ciut innym wydaniu. Choć klasyczna przygotowana z ryżem lub makaronem też nam smakuje, to tą mój Mąż był zdecydowanie bardziej zachwycony. Zwłaszcza dodatek zapiekanki go zaskoczył, ale przysięgam Wam, że w połączeniu z kremem pomidorowym była naprawdę pyszna!
Składniki:
Dla 4 osób
6 skrzydełek
1,5 litra wody
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki orzeszków sojowych
5 pomidorów
300g przecieru pomidorowego Łowicz
gałązka świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
ok 40ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka mąki
Ponadto:
1 płat ciasta francuskiego
4 jajka
1 kulka mozzarelli
8 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy odmierzoną ilością wody. Gotujemy ok 20 minut, a po ściągnięciu szumowin dokładamy ziele, liścia laurowego, pietruszkę i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę. Gotujemy do miękkości.
2. Pomidory zalewamy wrzątkiem i po około 5 minutach obieramy ze skórki. Wykrawamy środki i dzielimy na mniejsze cząstki. Przekładamy do odcedzonego wywaru drobiowego. Dodajemy podgotowaną marchewkę, czosnek, orzeszki sojowe, obrane mięso ze skrzydełek oraz świeżą bazylię. Gotujemy do miękkości pomidorów, po czym dodajemy śmietankę rozmieszaną z przecierem pomidorowym oraz mąką. Po zagotowaniu miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
3. Zapiekanki: Płat ciasta francuskiego dzielimy na 4 kwadraty o boku ok 12cm, z reszty wycinamy 8 cienkich pasków i dzielimy je na pół. Na każdy bok zapiekanek kładziemy po jednym pasku. Wkładamy do nagrzanego do 210st C piekarnika na ok 8 minut. Na podpieczone wbijamy po jednym jajku, dodajemy posiekane suszone pomidory oraz pokrojoną na plasterki mozzarellę. Doprawiamy po wierzchu solą i pieprzem. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok 20 minut skręcając temp. do 190st C. Podajemy razem z kremem pomidorowym, na ciepło.
Składniki:
Dla 4 osób
6 skrzydełek
1,5 litra wody
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki orzeszków sojowych
5 pomidorów
300g przecieru pomidorowego Łowicz
gałązka świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
ok 40ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka mąki
Ponadto:
1 płat ciasta francuskiego
4 jajka
1 kulka mozzarelli
8 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Skrzydełka myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy odmierzoną ilością wody. Gotujemy ok 20 minut, a po ściągnięciu szumowin dokładamy ziele, liścia laurowego, pietruszkę i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę. Gotujemy do miękkości.
2. Pomidory zalewamy wrzątkiem i po około 5 minutach obieramy ze skórki. Wykrawamy środki i dzielimy na mniejsze cząstki. Przekładamy do odcedzonego wywaru drobiowego. Dodajemy podgotowaną marchewkę, czosnek, orzeszki sojowe, obrane mięso ze skrzydełek oraz świeżą bazylię. Gotujemy do miękkości pomidorów, po czym dodajemy śmietankę rozmieszaną z przecierem pomidorowym oraz mąką. Po zagotowaniu miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
3. Zapiekanki: Płat ciasta francuskiego dzielimy na 4 kwadraty o boku ok 12cm, z reszty wycinamy 8 cienkich pasków i dzielimy je na pół. Na każdy bok zapiekanek kładziemy po jednym pasku. Wkładamy do nagrzanego do 210st C piekarnika na ok 8 minut. Na podpieczone wbijamy po jednym jajku, dodajemy posiekane suszone pomidory oraz pokrojoną na plasterki mozzarellę. Doprawiamy po wierzchu solą i pieprzem. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok 20 minut skręcając temp. do 190st C. Podajemy razem z kremem pomidorowym, na ciepło.
Pyszności chętnie bym się wprosiła na obiad :)
OdpowiedzUsuń