Dziś polecam Wam pyszną sałatkę warzywną z dodatkiem jajka i sosu koperkowego zamiast majonezu. Nie potrzeba wiele czasu by przygotować sobie taką porcję, więc tym bardziej zachęcam do wypróbowania. Co ważne- ser sałatkowy i sos nakładamy dopiero na talerzu, dzięki czemu nie zdąży się nam połączyć z wodą z warzyw. Pozostaną one dłużej chrupkie, a i smak będzie o niebo lepszy ;)
Składniki dla 5 osób:
1/2 główki sałaty lodowej
1 duży pomidor
1 średni ogórek świeży
1/2 małej puszki groszku konserwowego
4 jajka
4 rzodkiewki
1/2 opakowania sera sałatkowego półtłustego
1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżki posiekanego drobno koperku
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Sałatę lodową drobno siekamy. Dodajemy pokrojony w półplasterki pomidor, ogórek oraz rzodkiewkę. Groszek odcedzamy i również dodajemy do sałatki. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kostkę. Jajka dzielimy na ósemki. Jogurt naturalny łączymy z koperkiem. Nakładamy porcję na talerz, dodajemy ser oraz jajka i polewamy odrobiną sosu koperkowego.
Składniki dla 5 osób:
1/2 główki sałaty lodowej
1 duży pomidor
1 średni ogórek świeży
1/2 małej puszki groszku konserwowego
4 jajka
4 rzodkiewki
1/2 opakowania sera sałatkowego półtłustego
1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżki posiekanego drobno koperku
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Sałatę lodową drobno siekamy. Dodajemy pokrojony w półplasterki pomidor, ogórek oraz rzodkiewkę. Groszek odcedzamy i również dodajemy do sałatki. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kostkę. Jajka dzielimy na ósemki. Jogurt naturalny łączymy z koperkiem. Nakładamy porcję na talerz, dodajemy ser oraz jajka i polewamy odrobiną sosu koperkowego.
Piękna porcelana zachodnich firm do kupienia w Galerii Cuda Świata, zapraszam!
Pychotka! Uwielbiam takie sałatki :)
OdpowiedzUsuń