Kolejny mój pomysł na podanie zupy pomidorowej. Łączy ona w sobie świeże pomidory i pyszną, sycącą sakiewkę, która prócz pieczarek zawiera w sobie ser, szynkę raz prażoną cebulkę.
Składniki dla 6 osób
Zupa:
2l bulionu warzywno drobiowego
7 pomidorów
2 ząbki czosnku
100ml przecieru pomidorowego Łowicz
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka mąki
sól, pieprz do smaku
Pierożki:
300g mąki
1 szklanka gorącej wody
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju rzepakowego
300g pieczarek
6 łyżek prażonej cebulki
6 plasterków szynki
6 łyżeczek przecieru pomidorowego Łowicz
1 kulka sera mozzarella
1 łyżka margaryny zwykłej
suszone zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
Dodatkowo:
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Zupa:
Pomidory myjemy, przekładamy do garnka wraz z czosnkiem i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości ok 1 godzinę, po czym odcedzamy i przecieramy przez sito do bulionu. Gotujemy ponownie na małym ogniu. Śmietanę oraz przecier mieszamy ze sobą, hartujemy odrobiną zupy i dodajemy do całości. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody i także dodajemy do zupy, by troszeczkę ją zagęścić- jeśli nie chcemy możemy pominąć ten krok. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2. Pierożki:
Mąkę mieszamy z solą, powoli dodajemy wodę cały czas siekając ciasto. Na końcu dodajemy olej i wyrabiamy gładkie ciasto. Wałkujemy na grubość ok 5mm i wycinamy 6 dużych krążków o średnicy ok 15cm. Każdy krążek smarujemy łyżeczką przecieru, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Pieczarki smażymy na margarynie z odrobiną soli. Wykładamy na wycięte i posmarowane krążki, posypujemy prażoną cebulką, układamy plasterek wędliny i sera mozzarelli. Zlepiamy ciasto do góry, tworząc sakiewki. Wierzchołek delikatnie zlepiamy, by nie był za gruby, ale też by się nam nie przedarł. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Każdy polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
3. Każdy pierożek wykładamy na talerz i polewamy ciepłą zupą pomidorową. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Składniki dla 6 osób
Zupa:
2l bulionu warzywno drobiowego
7 pomidorów
2 ząbki czosnku
100ml przecieru pomidorowego Łowicz
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka mąki
sól, pieprz do smaku
Pierożki:
300g mąki
1 szklanka gorącej wody
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju rzepakowego
300g pieczarek
6 łyżek prażonej cebulki
6 plasterków szynki
6 łyżeczek przecieru pomidorowego Łowicz
1 kulka sera mozzarella
1 łyżka margaryny zwykłej
suszone zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
Dodatkowo:
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Zupa:
Pomidory myjemy, przekładamy do garnka wraz z czosnkiem i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości ok 1 godzinę, po czym odcedzamy i przecieramy przez sito do bulionu. Gotujemy ponownie na małym ogniu. Śmietanę oraz przecier mieszamy ze sobą, hartujemy odrobiną zupy i dodajemy do całości. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody i także dodajemy do zupy, by troszeczkę ją zagęścić- jeśli nie chcemy możemy pominąć ten krok. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2. Pierożki:
Mąkę mieszamy z solą, powoli dodajemy wodę cały czas siekając ciasto. Na końcu dodajemy olej i wyrabiamy gładkie ciasto. Wałkujemy na grubość ok 5mm i wycinamy 6 dużych krążków o średnicy ok 15cm. Każdy krążek smarujemy łyżeczką przecieru, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Pieczarki smażymy na margarynie z odrobiną soli. Wykładamy na wycięte i posmarowane krążki, posypujemy prażoną cebulką, układamy plasterek wędliny i sera mozzarelli. Zlepiamy ciasto do góry, tworząc sakiewki. Wierzchołek delikatnie zlepiamy, by nie był za gruby, ale też by się nam nie przedarł. Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Każdy polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
3. Każdy pierożek wykładamy na talerz i polewamy ciepłą zupą pomidorową. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
mmm :) jaka pyszna niespodzianka!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Kaśka
--------------------
zapraszam do siebie
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
To ja biorę porcyjkę :D
OdpowiedzUsuń