Tydzień temu naszło mnie na słodką tartę. Niestety leń mnie dopadł i nijak nie chciało mi się piec spodu, dlatego posłużyłam się herbatnikami.
Dodatek waniliowo-czekoladowego kremu i truskawek dopełnił całości.
Czas na zrobienie to jakieś 45 minut, chłodzenie najlepiej kilka godzin, więc jak się uprzecie to jeszcze na wieczór możecie takie pyszności zajadać :)
A ja idę zrobić kolejne, bo od wczoraj nie daje mi spokoju myśl o ciepłej szarlotce z lodami :)
Składniki:
Na formę o śr 24cm
Spód:
200g herbatników maślanych
150g masła
2 łyżki kremu nutella
2 łyżki kakao ciemnego
40g posiekanych drobno orzechów włoskich
Krem:
200ml słodkiej śmietanki 30%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 tabliczka białej czekolady
1 laska wanilii
Dodatkowo:
ok 10 dużych dojrzałych truskawek
żelatyna w sprayu lub galaretka truskawkowa rozpuszczona w 1/2 szklance wody
listki mięty
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy, mieszamy z kakao. Masło topimy i lekko przestudzone dodajemy do herbatników wraz z kremem nutella. Wyrabiamy mikserem, a następnie wylepiamy spód i boki naszej formy. Wstawiamy do lodówki.
2. Gdy spód chłodzi się w lodówce przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Mieszamy do połączenia dodając w międzyczasie ziarenka z rozciętej laski wanilii oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ostudzoną białą czekoladę. Przygotowany krem wykładamy na schłodzony spód.
3. Truskawki kroimy w plasterki i układamy począwszy od brzegu tarty. Dekorujemy miętą i żelatyną w sprayu, a jeśli takowej nie posiadamy, to sylikonowym pędzelkiem smarujemy wierzch owoców tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin, ale nie jest to konieczne.
Dodatek waniliowo-czekoladowego kremu i truskawek dopełnił całości.
Czas na zrobienie to jakieś 45 minut, chłodzenie najlepiej kilka godzin, więc jak się uprzecie to jeszcze na wieczór możecie takie pyszności zajadać :)
A ja idę zrobić kolejne, bo od wczoraj nie daje mi spokoju myśl o ciepłej szarlotce z lodami :)
Składniki:
Na formę o śr 24cm
Spód:
200g herbatników maślanych
150g masła
2 łyżki kremu nutella
2 łyżki kakao ciemnego
40g posiekanych drobno orzechów włoskich
Krem:
200ml słodkiej śmietanki 30%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 tabliczka białej czekolady
1 laska wanilii
Dodatkowo:
ok 10 dużych dojrzałych truskawek
żelatyna w sprayu lub galaretka truskawkowa rozpuszczona w 1/2 szklance wody
listki mięty
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy, mieszamy z kakao. Masło topimy i lekko przestudzone dodajemy do herbatników wraz z kremem nutella. Wyrabiamy mikserem, a następnie wylepiamy spód i boki naszej formy. Wstawiamy do lodówki.
2. Gdy spód chłodzi się w lodówce przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Mieszamy do połączenia dodając w międzyczasie ziarenka z rozciętej laski wanilii oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ostudzoną białą czekoladę. Przygotowany krem wykładamy na schłodzony spód.
3. Truskawki kroimy w plasterki i układamy począwszy od brzegu tarty. Dekorujemy miętą i żelatyną w sprayu, a jeśli takowej nie posiadamy, to sylikonowym pędzelkiem smarujemy wierzch owoców tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin, ale nie jest to konieczne.
Świetna propozycja :)
OdpowiedzUsuńPisze sie kakao a nie kakaa ;)
OdpowiedzUsuńHih faktycznie :D
Usuń