Komputer wrócił, zdjęcia odzyskane, więc mogę się z Wami podzielić deserem do popołudniowej kawki- jak już ktoś po obiedzie oczywiście :)
Sernik zrobiłam na święta, był delikatny, nie za słodki i kolorowy niczym wiosenny koszyczek ;)
Jeśli macie w zanadrzu mrożone owoce jagód lub borówek, to śmiało wykorzystajcie je właśnie w ten sposób co i ja :) Zapewniam, że nie pożałujecie!
Składniki:
Na tortownicę o śr 28cm
Biszkopt:
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sernik jagodowy:
500g sera białego podwójnie zmielonego (może być także z wiaderka)
100ml słodkiej śmietanki 30%
100g cukru pudru
100g leśnych jagód
2 galaretki leśne
Sernik mango:
500g sera białego podwójnie zmielonego (również może być z wiaderka)
100ml słodkiej śmietanki 30%
100g cukru pudru
1 puszka mango bez syropu (200g zmiksowanych owoców)
2 galaretki pomarańczowe
Dodatkowo:
1 galaretka leśna
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników po czym wylewamy na posmarowaną tłuszczem tortownicę. Pieczemy ok 15 minut w nagrzanym do 180st C piekarniku. Studzimy, jeśli trzeba delikatnie ścinamy wierzch by wyrównać przed nałożeniem warstwy sernika. rozpuszczamy galaretki: 2x owoce leśne w 3/4 szklanki wody 2 x pomarańcza w 3/4 szklanki wody 1x owoce leśne w 400ml wody.
2. Sernik jagodowy: Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy ser, oraz jagody, a na końcu wlewamy tężejące galaretki rozpuszczone w 3/4 szklanki wody. Masę wylewamy na biszkopt, wstawiamy do lodówki. Po ok 20 minutach delikatnie, łyżką nakładamy połowę galaretki jagodowej. Ponownie schładzamy w lodówce.
3. Sernik mango: W czasie schładzania przygotowujemy drugą warstwę sernika. Ponownie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, serem , musem mango oraz galaretkami. Przelewamy na zastygniętą galaretkę, a po kolejnym schłodzeniu nakładamy pozostałą część galaretki jagodowej. Sernik najlepiej rozkroić dopiero po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce.
Oczywiście do przygotowania sernika nie jest nam konieczne pieczenie biszkoptu i śmiało wystarczy kupić gotowy blat, ewentualnie spód wyłożyć herbatnikami, ciastkami (delicje) itp. :)
Sernik zrobiłam na święta, był delikatny, nie za słodki i kolorowy niczym wiosenny koszyczek ;)
Jeśli macie w zanadrzu mrożone owoce jagód lub borówek, to śmiało wykorzystajcie je właśnie w ten sposób co i ja :) Zapewniam, że nie pożałujecie!
Składniki:
Na tortownicę o śr 28cm
Biszkopt:
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sernik jagodowy:
500g sera białego podwójnie zmielonego (może być także z wiaderka)
100ml słodkiej śmietanki 30%
100g cukru pudru
100g leśnych jagód
2 galaretki leśne
Sernik mango:
500g sera białego podwójnie zmielonego (również może być z wiaderka)
100ml słodkiej śmietanki 30%
100g cukru pudru
1 puszka mango bez syropu (200g zmiksowanych owoców)
2 galaretki pomarańczowe
Dodatkowo:
1 galaretka leśna
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników po czym wylewamy na posmarowaną tłuszczem tortownicę. Pieczemy ok 15 minut w nagrzanym do 180st C piekarniku. Studzimy, jeśli trzeba delikatnie ścinamy wierzch by wyrównać przed nałożeniem warstwy sernika. rozpuszczamy galaretki: 2x owoce leśne w 3/4 szklanki wody 2 x pomarańcza w 3/4 szklanki wody 1x owoce leśne w 400ml wody.
2. Sernik jagodowy: Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy ser, oraz jagody, a na końcu wlewamy tężejące galaretki rozpuszczone w 3/4 szklanki wody. Masę wylewamy na biszkopt, wstawiamy do lodówki. Po ok 20 minutach delikatnie, łyżką nakładamy połowę galaretki jagodowej. Ponownie schładzamy w lodówce.
3. Sernik mango: W czasie schładzania przygotowujemy drugą warstwę sernika. Ponownie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, serem , musem mango oraz galaretkami. Przelewamy na zastygniętą galaretkę, a po kolejnym schłodzeniu nakładamy pozostałą część galaretki jagodowej. Sernik najlepiej rozkroić dopiero po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce.
Oczywiście do przygotowania sernika nie jest nam konieczne pieczenie biszkoptu i śmiało wystarczy kupić gotowy blat, ewentualnie spód wyłożyć herbatnikami, ciastkami (delicje) itp. :)
piękny, taki kolorowy kolorowy, wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńsuper to wygląda i na pewno smaczny. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
OdpowiedzUsuń