Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 2 kwietnia 2016

Sernik z musem pomarańczowo- miechunkowym

Na zachcianki duże, małe, ciut szalone, niebywałe
Ciasto dla Was upieczone, do okruszka już zjedzone
Przepis prędko podać muszę, 
może kogoś jeszcze skuszę?

Prosto z serca upieczony, pokochają go miliony :)
Mój zrobiłam dla Rodzinki, by wesołe mieli minki.
Pomarańcza i miechunka cudnie sernik orzeźwiają
i już wiem, że na cieście fajnie wyglądają.

Więc jak kryzys Cię dopadnie i humor się popsuje
Pamiętaj, że ja tym serniczkiem wszystkich częstuję.
Już jeden kawałek sprawi, 
że humor szybko się poprawi.

Nie zwlekaj więc dłużej i bierz się za pieczenie,
jest tak prosty że niepotrzebne natchnienie. 
Wypieki od serca wszystkim się udają
Bo przecież radość Bliskim wielką sprawić mają :)



Składniki:

Na tortownicę 28cm
Spód:
75g masła
35g cukru pudru
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
120g mąki pszennej + odrobina do podsypania przy wyrabianiu
2 żółtka

Sernik:
700g mielonego sera białego
200g margaryny
5 jajek
200g cukru pudru
1 cukier waniliowy Delecta
1 budyń śmietankowy (u mnie z dodatkiem białej czekolady) Delecta
1 aromatyczna przyprawa do sernika Delecta
szczypta soli

Mus pomarańczowo-miechunkowy z cynamonem:
1 puszka pomarańczy w syropie (waga netto 240g)
45g suszonej miechunki
2 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
100ml wody
1 i 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej (ewentualnie cytrynowej)

Dodatkowo:
Czekoladowa posypka do dekoracji Delecta

Bita śmietana

Sposób przygotowania:

1. Spód: Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy i odkładamy w foliowym woreczku do zamrażarki. Po upływie 20 minut przekładamy na dno tortownicy i przez folię wałkujemy na wielkość blaszki. Nakłuwamy widelcem, zakładamy rant formy i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 15 minut.


 2. Sernik: Miękką margarynę ucieramy wraz z przesianym cukrem pudrem oraz żółtkami na gładką masę. Dodajemy cukier waniliowy, aromatyczną przyprawę do sernika, sproszkowany budyń oraz raz zmielony biały ser. Wszystko razem miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy serowej i mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na gorący podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160st C. Pieczemy ok 60-70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim sernik na min. 30 minut.


 3. Mus owocowy: Syrop z cząstkami pomarańczy, suszoną miechunkę, cukier oraz cynamon umieszczamy w jednym garnku. Dolewamy wodę. Podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania. Miksujemy blenderem i łączymy z galaretką pomarańczową. Przestudzony mus wylewamy na wierzch sernika, dekorujemy czekoladową posypką i pozostawiamy do całkowitego stężenia- najlepiej rozkrajać dopiero na drugi dzień.


 Przed podaniem sernik dekorujemy kleksami bitej śmietany. 


Piecz... ot tak... prosto z serca!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)