Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 18 czerwca 2016

Rolada bezowa z owocami

Już dawno nie jadłam aż takiej bomby kalorycznej, ale uwierzcie mi, że warto było zgrzeszyć :)
Z wierzchu chrupiąca, w środku piankowa, a do tego mnóstwo owoców, których kwaskowatość idealnie łączyła się ze słodyczą bezy. 
Jeśli macie w zanadrzu niepotrzebne białka, to śmiało możecie je wykorzystać w ten sposób. 
Uwierzcie mi że warto ;)

W tym miejscu pragnę złożyć życzenia dla Akademii Kulinarnej Whirlpool z racji 3 urodzin :) 
Niechaj wypieki, choćby te najprostsze zawsze się uda,
a goście Wasi niechaj ze smakiem je zjadają.
Sprzęty niech działają bez żadnych złośliwości,
a każdy kto je nabywa- robił to z miłości.
Rozwijajcie się nadal i osiągajcie sukcesy duże i małe,
a my blogerzy będziemy się od Was uczyć wytrwale.
Życzę też cierpliwości do nas i spotkań kilka razy w roku
Byśmy się mogli mieć częściej "na oku". 
Powodzenia dla Akademii i dużo wytrwałości
w dążeniu do celu i uszczęśliwianiu gości :)

www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
www.marcoghia.pl   
  



Składniki:

8 białek
500g serka mascarpone
250g truskawek
50g borówek
1 mały słoiczek wiśni 

400g cukru kryształu
50g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki soku z cytryny

Dekoracja:
cukier puder do posypania po wierzchu
kilka truskawek
listki świeżej mięty


Sposób przygotowania:

1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach. Gdy piana jest już sztywna zmniejszamy obroty na wolniejsze i dodajemy partiami cukier. Ostatnią partię mieszamy z mąką ziemniaczaną i łączymy z pianą. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i ponownie ubijamy ok 2 minuty. Beza ma być śnieżnobiała i lśniąca. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Dokładnie rozsmarowujemy na całości i wkładamy do nagrzanego do 150 st C piekarnika na 30 minut. Wyciągamy, przygotowujemy kolejny arkusz papieru, który kładziemy na wierzch upieczonej bezy i obracamy do góry spodem. Zwijamy na kształt rolady i wkładamy do wyłączonego piekarnika, by jeszcze troszkę podeschła.
2. 150g truskawek dokładnie blendujemy i łączymy z serkami mascarpone za pomocą miksera. Do masy dodajemy pokrojone na małe kawałki pozostałe truskawki, borówki oraz odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Bezę wyciągamy z piekarnika, ściągamy górny papier, rozsmarowujemy krem i zwijamy, odrywając powoli papier od spodu. Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.



3 komentarze:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)