Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 3 czerwca 2016

Kokosowo- krówkowa kostka bez pieczenia

Słodki deser dla małych i dużych łasuchów. Połączenie herbatników z masą krówkową i kokosem. Gdyby nie czas oczekiwania aż warstwy się odpowiednio schłodzą, byłby naprawdę błyskawiczny do zrobienia.


Składniki:
Na blaszkę 32x26cm
2 opakowania herbatników maślanych (ok 400g)
500ml śmietanki 30%
2 opakowania serka mascarpone (2x250g)
3 łyżki cukru pudru
1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
100g wiórek kokosowych
1opakowanie śmietan fix
50ml likieru o smaku toffi

Ponadto:
1 mleczna czekolada
30ml mleka
2 garści orzechów ziemnych
30g płatków białej czekolady


Sposób przygotowania:

1. Przygotowaną formę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę herbatników. Śmietankę ubijamy na sztywno z opakowaniem śmietan fix i cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dzielimy na 2 części. Do pierwszej części dodajemy masę krówkową i wykładamy na warstwę herbatników. Drugą warstwę herbatników przed nałożeniem namaczamy w likierze toffi. Pozostały krem mieszamy z wiórkami kokosowymi i wykładamy na herbatniki. Przykrywamy jeszcze jedną warstwą ciastek.
2.  Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi drobniutko orzeszkami i płatkami białej czekolady. Chłodzimy w lodówce przed podaniem.

Ciasto równie dobrze możemy włożyć na ok 30 minut do zamrażarki, uzyskamy dzięki temu pyszny deser lodowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.