Słodki deser dla małych i dużych łasuchów. Połączenie herbatników z masą krówkową i kokosem. Gdyby nie czas oczekiwania aż warstwy się
odpowiednio schłodzą, byłby naprawdę błyskawiczny do zrobienia.
Składniki:
Na blaszkę 32x26cm
2 opakowania herbatników maślanych (ok 400g)
500ml śmietanki 30%
2 opakowania serka mascarpone (2x250g)
3 łyżki cukru pudru
1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
100g wiórek kokosowych
1opakowanie śmietan fix
50ml likieru o smaku toffi
Ponadto:
1 mleczna czekolada
30ml mleka
2 garści orzechów ziemnych
30g płatków białej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Przygotowaną formę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę herbatników. Śmietankę ubijamy na sztywno z opakowaniem śmietan fix i cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dzielimy na 2 części. Do pierwszej części dodajemy masę krówkową i wykładamy na warstwę herbatników. Drugą warstwę herbatników przed nałożeniem namaczamy w likierze toffi. Pozostały krem mieszamy z wiórkami kokosowymi i wykładamy na herbatniki. Przykrywamy jeszcze jedną warstwą ciastek.
2. Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi drobniutko orzeszkami i płatkami białej czekolady. Chłodzimy w lodówce przed podaniem.
Ciasto równie dobrze możemy włożyć na ok 30 minut do zamrażarki, uzyskamy dzięki temu pyszny deser lodowy.
Składniki:
Na blaszkę 32x26cm
2 opakowania herbatników maślanych (ok 400g)
500ml śmietanki 30%
2 opakowania serka mascarpone (2x250g)
3 łyżki cukru pudru
1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
100g wiórek kokosowych
1opakowanie śmietan fix
50ml likieru o smaku toffi
Ponadto:
1 mleczna czekolada
30ml mleka
2 garści orzechów ziemnych
30g płatków białej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Przygotowaną formę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę herbatników. Śmietankę ubijamy na sztywno z opakowaniem śmietan fix i cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dzielimy na 2 części. Do pierwszej części dodajemy masę krówkową i wykładamy na warstwę herbatników. Drugą warstwę herbatników przed nałożeniem namaczamy w likierze toffi. Pozostały krem mieszamy z wiórkami kokosowymi i wykładamy na herbatniki. Przykrywamy jeszcze jedną warstwą ciastek.
2. Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi drobniutko orzeszkami i płatkami białej czekolady. Chłodzimy w lodówce przed podaniem.
Ciasto równie dobrze możemy włożyć na ok 30 minut do zamrażarki, uzyskamy dzięki temu pyszny deser lodowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.