Jeśli tak jak ja miewacie czasem zachcianki na coś słodkiego, a pod ręką nic nie ma, to trzeba zakasać rękawy i zrobić :) Dobrze mieć wtedy w zanadrzu ciasto francuskie. Ja- przyznaję bez bicia- używam kupnego i takie też zawsze, no prawie zawsze, mam w zamrażarce.
Tym razem wykorzystałam je na słodko, z budyniem i owocami.
Mam nadzieję, że ten prosty i szybki pomysł Wam się spodobał i przygotujecie takie ciasteczka u siebie :)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 op. budyniu waniliowego
350ml mleka
2 łyżki cukru kryształu
owoce sezonowe lub konfitura
cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek
Sposób przygotowania:
1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Wielkość ich zależy od tego ile ciasteczek chcemy. Każdy kwadrat nacinamy tak jak na zdjęciu, a następnie składamy rogi do środka.
2. 300ml mleka gotujemy, w reszcie rozpuszczamy proszek budyniowy wraz z cukrem kryształem. Gotujemy gęsty budyń. Jeszcze ciepły nakładamy na środek przygotowanych kwadratów i układamy świeże owoce lub konfiturę. Pieczemy do zrumienienia (ok 15 minut) w temp. 200st C.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Tym razem wykorzystałam je na słodko, z budyniem i owocami.
Mam nadzieję, że ten prosty i szybki pomysł Wam się spodobał i przygotujecie takie ciasteczka u siebie :)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 op. budyniu waniliowego
350ml mleka
2 łyżki cukru kryształu
owoce sezonowe lub konfitura
cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek
Sposób przygotowania:
1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Wielkość ich zależy od tego ile ciasteczek chcemy. Każdy kwadrat nacinamy tak jak na zdjęciu, a następnie składamy rogi do środka.
2. 300ml mleka gotujemy, w reszcie rozpuszczamy proszek budyniowy wraz z cukrem kryształem. Gotujemy gęsty budyń. Jeszcze ciepły nakładamy na środek przygotowanych kwadratów i układamy świeże owoce lub konfiturę. Pieczemy do zrumienienia (ok 15 minut) w temp. 200st C.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Wyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń