Przygotowanie jej jest banalnie proste i co ważne- nigdy nie będziecie się zastanawiali czy makaron pomiędzy warstwami jest już odpowiednio miękki, jak to się zdarza przy tradycyjnej lazanii.
Do jej przygotowania można także użyć mięsa wieprzowego lub drobiowego.
Składniki:
400g wołowiny mielonej
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
400g pieczarek
10 kromek chleba tostowego
1 jajko
2 małe ząbki czosnku
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/2 płaskiej łyżeczki soli + 1/3 łyżeczki
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
1 pełna łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
1 pełna łyka mąki
3/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki drobno startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
Kromki pieczywa tostowego wałkujemy na płaskie kwadraty. Mięso łączymy z kukurydzą, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, sól oraz pieprz. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i lekko osolone smażymy na łyżce rozgrzanego oleju. Masło topimy, dodajemy mąkę i mieszamy, następnie wlewamy mleko i za pomocą mątewki łączymy składniki. Doprawiamy solą (1/3 płaskiej łyżeczki) oraz gałką muszkatołową. Wsypujemy ser i ponownie łączymy aż do jego roztopienia. 8 rozwałkowanych kromek smarujemy warstwą mięsa, układamy pieczarki i łyżką rozsmarowujemy przygotowany sos. Układamy na sobie po 4 takie płaty i przykrywamy ostatnim, który smarujemy resztą sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 30 minut. Gotowe przekrawamy na pół, podajemy na ciepło np z ketchupem lub ulubionym sosem.
Do jej przygotowania można także użyć mięsa wieprzowego lub drobiowego.
Składniki:
400g wołowiny mielonej
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
400g pieczarek
10 kromek chleba tostowego
1 jajko
2 małe ząbki czosnku
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/2 płaskiej łyżeczki soli + 1/3 łyżeczki
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
1 pełna łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
1 pełna łyka mąki
3/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki drobno startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
Kromki pieczywa tostowego wałkujemy na płaskie kwadraty. Mięso łączymy z kukurydzą, dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, sól oraz pieprz. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i lekko osolone smażymy na łyżce rozgrzanego oleju. Masło topimy, dodajemy mąkę i mieszamy, następnie wlewamy mleko i za pomocą mątewki łączymy składniki. Doprawiamy solą (1/3 płaskiej łyżeczki) oraz gałką muszkatołową. Wsypujemy ser i ponownie łączymy aż do jego roztopienia. 8 rozwałkowanych kromek smarujemy warstwą mięsa, układamy pieczarki i łyżką rozsmarowujemy przygotowany sos. Układamy na sobie po 4 takie płaty i przykrywamy ostatnim, który smarujemy resztą sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 30 minut. Gotowe przekrawamy na pół, podajemy na ciepło np z ketchupem lub ulubionym sosem.
Będę musiała zrezygnować z kukurydzy, ale lazanię zrobię
OdpowiedzUsuń