Pikantny i o pięknym kolorze krem kukurydziany podałam z
wołowo-kukurydzianymi pulpecikami, śmietanką i rumianymi pieczarkami.
Wbrew pozorom, słodycz zupki nie jest aż tak intensywna i z dodatkiem
mięsa smakuje rewelacyjnie.
Dziś zupką taką chcę poczęstować wszystkich twórców Akademii Kulinarnej Whirlpool z racji 3 urodzin. Mam nadzieję, że i Wam- Mistrzom spodoba się moja kuchnia i moje pichcenie.
Życzę Wam wielu sukcesów i świeżości umysłów, rozwoju i zdrowia, by to wszystko o czym tylko pomyślicie móc zrealizować.
Zapraszam do zapoznania się ze stronami:
www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
www.marcoghia.pl
Składniki dla 3 osób:
2 puszki kukurydzy konserwowej
200g wołowego mięsa mielonego
5 dużych pieczarek
5 malutkich ziemniaków lub 2 duże
750ml bulionu drobiowego (można użyć kostki rosołowej)
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz do smaku
2 małe ząbki czosnku
1 duża łyżka mąki
1 małe jajko
1 łyżka margaryny zwykłej
1 łyżka masła
5 łyżek oleju rzepakowego
1/4 szklanki śmietanki 30%
2 szczypty pieprzu cayenne
1 łyżka drobno startego sera żółtego
Dekoracja:
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
listki świeżej bazylii
2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
Sposób przygotowania:
1. Wodę gotujemy z kostką rosołową. Kukurydzę odcedzamy, przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę masła i dusimy na małym ogniu. Po ok 5 minutach dodajemy obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki, kurkumę, starty imbir i podlewamy połową przygotowanego bulionu. Pozostałą część dodajemy jak pierwsza w połowie wyparuje. Gotujemy ponownie ok 20 minut, dodajemy płynną śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne. Miksujemy. Zupę przecieramy przez sito bardzo dokładnie, a to co zostanie odkładamy.
2. Mięso łączymy z jajkiem, posiekanym drobno czosnkiem, startym serem, mąką i 1 zaokrągloną łyżką pozostałości z przecedzonego kremu. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpeciki (powinno wyjść ok 8-10sztuk) i opiekamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Gotowe przekładamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy ok 20 minut.
3. Umyte pieczarki wraz z ogonkami kroimy na grube ok 0,5cm talarki i smażymy ze szczyptą soli na rozgrzanej łyżce margaryny. Złociste przekładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
4. Na talerz nakładamy krem kukurydziany, dekorujemy kwaśną śmietaną (ja użyłam do tego sylikonowego pisaka i wykałaczki), na środku układamy po 2-3 pulpeciki i kilka plastrów pieczarek. Dekorujemy słodką papryką i listkami bazylii. Smacznego!
Dziś zupką taką chcę poczęstować wszystkich twórców Akademii Kulinarnej Whirlpool z racji 3 urodzin. Mam nadzieję, że i Wam- Mistrzom spodoba się moja kuchnia i moje pichcenie.
Życzę Wam wielu sukcesów i świeżości umysłów, rozwoju i zdrowia, by to wszystko o czym tylko pomyślicie móc zrealizować.
Zapraszam do zapoznania się ze stronami:
www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
www.marcoghia.pl
Składniki dla 3 osób:
2 puszki kukurydzy konserwowej
200g wołowego mięsa mielonego
5 dużych pieczarek
5 malutkich ziemniaków lub 2 duże
750ml bulionu drobiowego (można użyć kostki rosołowej)
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz do smaku
2 małe ząbki czosnku
1 duża łyżka mąki
1 małe jajko
1 łyżka margaryny zwykłej
1 łyżka masła
5 łyżek oleju rzepakowego
1/4 szklanki śmietanki 30%
2 szczypty pieprzu cayenne
1 łyżka drobno startego sera żółtego
Dekoracja:
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
listki świeżej bazylii
2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
Sposób przygotowania:
1. Wodę gotujemy z kostką rosołową. Kukurydzę odcedzamy, przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę masła i dusimy na małym ogniu. Po ok 5 minutach dodajemy obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki, kurkumę, starty imbir i podlewamy połową przygotowanego bulionu. Pozostałą część dodajemy jak pierwsza w połowie wyparuje. Gotujemy ponownie ok 20 minut, dodajemy płynną śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne. Miksujemy. Zupę przecieramy przez sito bardzo dokładnie, a to co zostanie odkładamy.
2. Mięso łączymy z jajkiem, posiekanym drobno czosnkiem, startym serem, mąką i 1 zaokrągloną łyżką pozostałości z przecedzonego kremu. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpeciki (powinno wyjść ok 8-10sztuk) i opiekamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Gotowe przekładamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy ok 20 minut.
3. Umyte pieczarki wraz z ogonkami kroimy na grube ok 0,5cm talarki i smażymy ze szczyptą soli na rozgrzanej łyżce margaryny. Złociste przekładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
4. Na talerz nakładamy krem kukurydziany, dekorujemy kwaśną śmietaną (ja użyłam do tego sylikonowego pisaka i wykałaczki), na środku układamy po 2-3 pulpeciki i kilka plastrów pieczarek. Dekorujemy słodką papryką i listkami bazylii. Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń