Część z Was pewnie już o nim słyszała, część pewnie nie raz robiła, ale
zapewne są i tacy- jak ja- którzy mają z nim do czynienia po raz
pierwszy. Warto mieć go jednak w swoich spiżarniach, bo zawiera mnóstwo
żelaza i jest naturalnym lekiem w walce z reumatyzmem.
Składniki:
300 listków z młodej pokrzywy (najlepiej majowej lub czerwcowej)
3 litry wody przegotowanej, letniej
50g kwasku cytrynowego
1,5 kg cukru kryształu
3 litry wody przegotowanej, letniej
50g kwasku cytrynowego
1,5 kg cukru kryształu
Sposób przygotowania:
Młode liście pokrzywy- bez łodyg zalewamy odmierzoną ilością
przegotowanej letniej wody i pozostawiamy na 24 godziny pod przykryciem.
Po upływie tego czasu odlać wodę do czystego garnka, dodać kwasek
cytrynowy oraz cukier. Całość gotujemy 5 minut i przelewamy do butelek.
Możemy dodatkowo spasteryzować, ale nie jest to konieczne.
Daję osobiście 0,5kg cukru i 3 cytryny zamiast kwasku _REWELACJA
OdpowiedzUsuńJa w tym roku nie robiłam, ale może się skuszę wg Twojej receptury :)
Usuń