Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 9 czerwca 2016

Syrop z pokrzywy

Część z Was pewnie już o nim słyszała, część pewnie nie raz robiła, ale zapewne są i tacy- jak ja- którzy mają z nim do czynienia po raz pierwszy. Warto mieć go jednak w swoich spiżarniach, bo zawiera mnóstwo żelaza i jest naturalnym lekiem w walce z reumatyzmem.


 Składniki:

300 listków z młodej pokrzywy (najlepiej majowej lub czerwcowej)
3 litry wody przegotowanej, letniej
50g kwasku cytrynowego
1,5 kg cukru kryształu

Sposób przygotowania:

Młode liście pokrzywy- bez łodyg zalewamy odmierzoną ilością przegotowanej letniej wody i pozostawiamy na 24 godziny pod przykryciem. Po upływie tego czasu odlać wodę do czystego garnka, dodać kwasek cytrynowy oraz cukier. Całość gotujemy 5 minut i przelewamy do butelek. Możemy dodatkowo spasteryzować, ale nie jest to konieczne.  


2 komentarze:

  1. Daję osobiście 0,5kg cukru i 3 cytryny zamiast kwasku _REWELACJA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tym roku nie robiłam, ale może się skuszę wg Twojej receptury :)

      Usuń

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)