Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 1 czerwca 2016

Bananowe pancakes na mące gryczanej

Dziś Dzień Dziecka :) Moje jeszcze zbyt małe, by zdawać sobie z tego sprawę, więc nie muszę jakoś specjalnie się starać i nic przygotowywać, ale takie placuszki na obiad myślę, że spodobają się małym brzuszkom. Przygotujcie je na obiad lub podwieczorek i pochwalcie czy smakowały :)


Składniki:

Na ok 10 sztuk
200ml mleka
1 jajko
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 banan
szczypta soli
syrop klonowy


Sposób przygotowania:

Mleko, żółtko oraz rozgniecionego widelcem banana miksujemy na gładką masę. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną, gryczaną oraz szczyptę soli. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Podajemy polane syropem klonowym.


 

2 komentarze:

  1. Mojej Zuzi brzuszek to na pewno byłby zadowolony ;) aż za często dostaje takie smakołyki, a co poradzę - nie odgonisz :) wyciąga mi miski, mikser, jajka, mąkę... i patelnię ;)

    OdpowiedzUsuń

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)