Już dawno nie jadłam aż takiej bomby kalorycznej, ale uwierzcie mi, że warto było zgrzeszyć :)
Z wierzchu chrupiąca, w środku piankowa, a do tego mnóstwo owoców, których kwaskowatość idealnie łączyła się ze słodyczą bezy.
Jeśli macie w zanadrzu niepotrzebne białka, to śmiało możecie je wykorzystać w ten sposób.
Uwierzcie mi że warto ;)
W tym miejscu pragnę złożyć życzenia dla Akademii Kulinarnej Whirlpool z racji 3 urodzin :)
Niechaj wypieki, choćby te najprostsze zawsze się udają,
a goście Wasi niechaj ze smakiem je zjadają.
Sprzęty niech działają bez żadnych złośliwości,
a każdy kto je nabywa- robił to z miłości.
Rozwijajcie się nadal i osiągajcie sukcesy duże i małe,
a my blogerzy będziemy się od Was uczyć wytrwale.
Życzę też cierpliwości do nas i spotkań kilka razy w roku
Byśmy się mogli mieć częściej "na oku".
Powodzenia dla Akademii i dużo wytrwałości
w dążeniu do celu i uszczęśliwianiu gości :)
www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
www.marcoghia.pl
Składniki:
8 białek
500g serka mascarpone
250g truskawek
50g borówek
1 mały słoiczek wiśni
400g cukru kryształu
50g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki soku z cytryny
Dekoracja:
cukier puder do posypania po wierzchu
kilka truskawek
listki świeżej mięty
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach. Gdy piana jest już sztywna zmniejszamy obroty na wolniejsze i dodajemy partiami cukier. Ostatnią partię mieszamy z mąką ziemniaczaną i łączymy z pianą. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i ponownie ubijamy ok 2 minuty. Beza ma być śnieżnobiała i lśniąca. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Dokładnie rozsmarowujemy na całości i wkładamy do nagrzanego do 150 st C piekarnika na 30 minut. Wyciągamy, przygotowujemy kolejny arkusz papieru, który kładziemy na wierzch upieczonej bezy i obracamy do góry spodem. Zwijamy na kształt rolady i wkładamy do wyłączonego piekarnika, by jeszcze troszkę podeschła.
2. 150g truskawek dokładnie blendujemy i łączymy z serkami mascarpone za pomocą miksera. Do masy dodajemy pokrojone na małe kawałki pozostałe truskawki, borówki oraz odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Bezę wyciągamy z piekarnika, ściągamy górny papier, rozsmarowujemy krem i zwijamy, odrywając powoli papier od spodu. Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Z wierzchu chrupiąca, w środku piankowa, a do tego mnóstwo owoców, których kwaskowatość idealnie łączyła się ze słodyczą bezy.
Jeśli macie w zanadrzu niepotrzebne białka, to śmiało możecie je wykorzystać w ten sposób.
Uwierzcie mi że warto ;)
W tym miejscu pragnę złożyć życzenia dla Akademii Kulinarnej Whirlpool z racji 3 urodzin :)
Niechaj wypieki, choćby te najprostsze zawsze się udają,
a goście Wasi niechaj ze smakiem je zjadają.
Sprzęty niech działają bez żadnych złośliwości,
a każdy kto je nabywa- robił to z miłości.
Rozwijajcie się nadal i osiągajcie sukcesy duże i małe,
a my blogerzy będziemy się od Was uczyć wytrwale.
Życzę też cierpliwości do nas i spotkań kilka razy w roku
Byśmy się mogli mieć częściej "na oku".
Powodzenia dla Akademii i dużo wytrwałości
w dążeniu do celu i uszczęśliwianiu gości :)
www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
www.marcoghia.pl
Składniki:
8 białek
500g serka mascarpone
250g truskawek
50g borówek
1 mały słoiczek wiśni
400g cukru kryształu
50g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki soku z cytryny
Dekoracja:
cukier puder do posypania po wierzchu
kilka truskawek
listki świeżej mięty
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach. Gdy piana jest już sztywna zmniejszamy obroty na wolniejsze i dodajemy partiami cukier. Ostatnią partię mieszamy z mąką ziemniaczaną i łączymy z pianą. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i ponownie ubijamy ok 2 minuty. Beza ma być śnieżnobiała i lśniąca. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Dokładnie rozsmarowujemy na całości i wkładamy do nagrzanego do 150 st C piekarnika na 30 minut. Wyciągamy, przygotowujemy kolejny arkusz papieru, który kładziemy na wierzch upieczonej bezy i obracamy do góry spodem. Zwijamy na kształt rolady i wkładamy do wyłączonego piekarnika, by jeszcze troszkę podeschła.
2. 150g truskawek dokładnie blendujemy i łączymy z serkami mascarpone za pomocą miksera. Do masy dodajemy pokrojone na małe kawałki pozostałe truskawki, borówki oraz odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Bezę wyciągamy z piekarnika, ściągamy górny papier, rozsmarowujemy krem i zwijamy, odrywając powoli papier od spodu. Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Świetna rolada, pewnie bardzo bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie przypadła mi do gustu :)
UsuńUwielbiam wszystko co z bezą :) Cudowna rolada!
OdpowiedzUsuń