Delikatny i kruchy schabik, moczony w mleku kilka godzin, a następnie
upieczony w naczyniu żaroodpornym. Nadziewany suszonymi owocami moreli i
żurawiny. Doskonały na obiad, ale także na kanapkę.
Składniki:
1 kg schabu
500ml mleka
suszone morele (ok 10sztuk)
suszona żurawina (ok 2 łyżki)
3 łyżki pestek dyni
sól morska
pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Schab wkładamy do małej miski i zalewamy mlekiem. Przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin, co jakiś czas tylko obracając. Po upływie ok 3 godzin długim nożem robimy nacięcie przez środek (kieszonkę) i nadziewamy naprzemiennie morelami i żurawiną. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pieprzem, solą morską oraz pestkami dyni. Pieczemy pod przykryciem ok 70 minut (wbity nóż ma bez problemu wyjść) w temp 180st C. Podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno do chleba.
Składniki:
1 kg schabu
500ml mleka
suszone morele (ok 10sztuk)
suszona żurawina (ok 2 łyżki)
3 łyżki pestek dyni
sól morska
pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Schab wkładamy do małej miski i zalewamy mlekiem. Przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin, co jakiś czas tylko obracając. Po upływie ok 3 godzin długim nożem robimy nacięcie przez środek (kieszonkę) i nadziewamy naprzemiennie morelami i żurawiną. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pieprzem, solą morską oraz pestkami dyni. Pieczemy pod przykryciem ok 70 minut (wbity nóż ma bez problemu wyjść) w temp 180st C. Podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno do chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.