Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 21 czerwca 2016

Dżem truskawkowy

Uwielbiam dżemy truskawkowe, ale nie zawsze mam czas na przygotowanie ich w tradycyjny sposób, więc zamiast smażenia wybieram gotowe zagęszczacze.
Wykorzystuję je nie tylko do słodkich obiadów, ale także do kremów i ciast.

 
Składniki:

2 kg truskawek
2 opakowania konfitur-fix
1 kg cukru
1 cytryna


Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, a także nadpsute owoce. Kroimy na mniejsze kawałki lub rozbijamy je tłuczkiem do ziemniaków. Zasypujemy cukrem i zagęszczaczem (konfitur-fix). Przykrywamy i pozostawiamy na 2-3 godziny, by owoce puściły troszkę soku. Po tym czasie garnek stawiamy na małym palniku i cały czas mieszamy aż do zagotowania. Dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w zimnym piekarniku włączonym na temp 120st C ok 40 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)