Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 14 lutego 2017

Pizza "Od serca"

Wielu z Was pewnie myśli, co zrobić na dzisiejszą Walentynkową kolację, być może obiad ;) Pamiętajcie, że czasami najprostsze pomysły są najbardziej pożądane przez nasze drugie połówki (przynajmniej u mnie tak to działa) i nie warto wymyślać, tylko postawić na prostotę, ale w ciekawszym wydaniu. 
Pizza w kształcie serca będzie dowodem naszej miłości, na dodatek bardzo smacznym dowodem!
W pizzy główne skrzypce gra ciasto, a to jest idealne i na stałe zagościło w moim domu. Dodatki, to tak naprawdę wszystko to, co w danej chwili mamy, lub co chcemy dać. Możemy łączyć nowe smaki, ale zdać się także na klasykę. 
Polecam wszystkim zabieganym- zwłaszcza, że ciasto możemy zrobić dużo wcześniej i pozostawić je na kilka godzin do wyrastania w lodówce. Później wystarczy lekko wyrobić, uformować, nałożyć składniki i pilnować pieczenia 😜 Do tego lampka wina i możemy świętować!



Składniki na jedną, dużą pizzę w kształcie serca:
 

Ciasto:
250g mąki + do podsypywania
140ml wody przegotowanej, letniej
10g drożdży świeżych
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
 

Dodatki:
100g sera mozzarella (do starcia)
kilka plasterków kiełbasy salami
4 pieczarki
1/3 papryki np. zielonej
½ czerwonej cebuli
4 łyżki kukurydzy konserwowej
3 jajka
1 małe opakowanie sera mozzarelli w kulce
   

Dodatkowo:
2 łyżki oleju rzepakowego
1½ łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
zioła prowansalskie
bazylia
papryka czerwona słodka (można zamienić na ostrą lub chili)


Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski wraz ze szczyptą soli. W przegotowanej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz łyżeczkę cukru. Rozmieszane dolewamy do reszty i najpierw mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią. Pod koniec wyrabiania dodajemy po trochę oliwy z oliwek. Ciasto pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia, możemy też zamiast ściereczki przykryć je folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Przed przystąpieniem do formowania pizzy ponownie ciasto wyrabiamy. Nadajemy kształt, Smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z łyżką oliwy i przyprawami. Drugą łyżkę oleju rozsmarowujemy na blaszce, na której będziemy piec pizzę.

Dodatki: Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy ze szczyptą soli. Paprykę kroimy w cienkie słupki, ser w kawałku ścieramy na tarce o grubych oczkach, Cebulę kroimy w talarki. Na spodzie pizzy układamy starty żółty ser, kilka plastrów salami, pieczarki, kukurydzę, paprykę i wbijamy po jednym jajku. Mozzarellę w kulce kroimy na plastry i również układamy. Możemy raz jeszcze oprószyć przyprawami. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 12-15minut. Podajemy z ulubionymi sosami. 


3 komentarze:

  1. Asiu ja również uważam, że najlepsze są najprostsze pomysły. A pizza wyśmienita:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak podstawą udanej pizzy jest dobry przepis na ciasto :) ja też mam taki swój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)