Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Warzywne calzone

Warzywne pierożki drożdżowe z kawałkami kurczaka. Doskonała alternatywa dla lubiących pizzę, choć nie do końca w "okrągłej" postaci.


Składniki:

Na 6 sztuk :
Ciasto:
600g mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
3 dkg drożdży
2 łyżki cukru kryształu
1 płaska łyżeczka soli
1/3 szklanki oleju

Farsz:
1 opakowanie warzyw włoskich
30 dkg pieczarek
1 pierś z kurczaka
po 1 płaskiej łyżeczce przypraw: bazylia, oregano, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
sól, pieprz do smaku
2 łyżki sosu pomidorowego z czosnkiem+ 2 łyżki do smarowania krążków
3 kulki mozzarelli
1 łyżka margaryny


Sposób przygotowania:

1. W ciepłym, lecz nie gorącym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn mleczno drożdżowy, olej oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 


2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kosteczki. Podsmażamy z przyprawami na odrobinie margaryny.


3. Dodajemy mrożone warzywa oraz pieczarki. 


4. Do usmażonych warzyw dodajemy sos pomidorowy z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 


5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków, każdy wałkujemy na grubość ok 6 mm, mocno podsypując mąką. Smarujemy sosem pomidorowym.


6. Na jedną część krążka nakładamy farsz i kilka plasterków sera mozzarelli.


7. Zawijamy ciasto na kształt pieroga, mocno zgniatając, by w trakcie pieczenia nic nie wyciekło. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w temp 180 st C ok 25 minut.


Efekt końcowy:


 

6 komentarzy:

  1. WSPANIAŁE DANIE; UWIELBIAM !!ZAPRASZAM NA TURECKIE MINI-PIDE ;ŁÓDECZKI ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/tureckie-mini-pide.html
    POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  2. A Ty jak zwykle kusisz... :) Wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Czekam z niecierpliwością na opinię:) I oczywiście zdjęcie do galerii czytelników :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.