A kto powiedział, że w środku tygodnia nie można sobie troszkę podogadzać?!
Jeśli więc macie zachciankę, to warto zrobić takie ciacho. Lekkie, owocowe, pachnące latem i odpędzające wszelkie smutki :)
Składniki:
Na kwadratową blaszkę o boku 24cm
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru kryształu
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki krupczatki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem borówkowy:
330ml śmietanki 30%
1 serek mascarpone
1 szklanka cukru pudru
250g borówki amerykańskiej
1 galaretka jagodowa lub wiśniowa
Dodatkowo:
4 duże lub 5 mniejszych bananów
ok 10 śliwek (morelek)
2 galaretki agrestowe
1/2 łyżki margaryny do wysmarowania formy
2 łyżki drobnej bułki tartej do wysypania formy
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo do sztywnej piany dodajemy cukier oraz żółtka a następnie sypkie składniki: przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem (spód oraz boki) i wysypanej bułką tartą (tylko spód) formy. Pieczemy ok 25 minut (do suchego patyczka) w temp. 180st C. Przekładamy na tackę i pozostawiamy do przestudzenia. Zimny kroimy wzdłuż na 2 blaty.
2. Krem: Przed przygotowaniem biszkoptu rozpuszczamy 1 galaretkę jagodową lub wiśniową w 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w ok 750ml wrzącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, a następnie zblendowane borówki. Do gotowej masy dolewamy zimną, a nawet tężejącą już galaretkę jagodową lub wiśniową. Schładzamy w lodówce.
Jeśli więc macie zachciankę, to warto zrobić takie ciacho. Lekkie, owocowe, pachnące latem i odpędzające wszelkie smutki :)
Składniki:
Na kwadratową blaszkę o boku 24cm
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru kryształu
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki krupczatki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem borówkowy:
330ml śmietanki 30%
1 serek mascarpone
1 szklanka cukru pudru
250g borówki amerykańskiej
1 galaretka jagodowa lub wiśniowa
Dodatkowo:
4 duże lub 5 mniejszych bananów
ok 10 śliwek (morelek)
2 galaretki agrestowe
1/2 łyżki margaryny do wysmarowania formy
2 łyżki drobnej bułki tartej do wysypania formy
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo do sztywnej piany dodajemy cukier oraz żółtka a następnie sypkie składniki: przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem (spód oraz boki) i wysypanej bułką tartą (tylko spód) formy. Pieczemy ok 25 minut (do suchego patyczka) w temp. 180st C. Przekładamy na tackę i pozostawiamy do przestudzenia. Zimny kroimy wzdłuż na 2 blaty.
2. Krem: Przed przygotowaniem biszkoptu rozpuszczamy 1 galaretkę jagodową lub wiśniową w 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w ok 750ml wrzącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, a następnie zblendowane borówki. Do gotowej masy dolewamy zimną, a nawet tężejącą już galaretkę jagodową lub wiśniową. Schładzamy w lodówce.
3. Przełożenie:
Pierwszy płat biszkoptu włożyć z powrotem do formy. Wyłożyć ok 1/3 kremu
borówkowego i poukładać koło siebie przecięte wzdłuż połówki bananów.
(Nie muszą być ciasno koło siebie). Przykrywamy kolejną porcją kremu.
Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Dociskamy. Wykładamy ostatnią
porcję masy, układamy ćwiartki wypestkowanych śliwek i zalewamy tężejącą
galaretką agrestową. Schładzamy minimum kilka godzin w lodówce, a
najlepiej całą noc.
Smacznego!
Ale pyszności!
OdpowiedzUsuńMasa owoców i piękna zielona galaretka. Widać, że lato za oknem. Pyszna propozycja na ciepły , letni dzień :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, mega owocowe, ma dużo pysznych warstw :)
OdpowiedzUsuń