Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 9 sierpnia 2015

Sorbetowe lody wiśniowe

Czy i u Was taki upał? Normalnie oddychać nie ma czym... 

W związku z tym zapraszam do mnie na lekkie ochłodzenie :) Częstuję orzeźwiającymi lodami wiśniowymi, chce ktoś gałeczkę?!


Składniki:

Na ok 1 litr lodów:
600g wydrylowanych wiśni
200g cukru kryształu
200ml śmietanki 30%


Sposób przygotowania:

Wiśnie drylujemy i sprawdzamy, by nie było żadnej pestki. Przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie gotujemy aż do rozpuszczenia cukru. Wiśnie miksujemy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie cienkim strumykiem dolewamy wiśnie. Bardzo rzadką masę przelewamy do pojemnika na lody i pozostawiamy do zamrożenia najlepiej na kilkanaście godzin. Pamiętajmy by w międzyczasie je przemieszać, by zlikwidować kryształki lodu.


Ps. To ich naturalny kolorek, prawda że kuszący?!

2 komentarze:

  1. Pychotka. Lody w upalne dni to zbawienie! W dodatku lody domowe- nie dość, że zdrowsze od kupnych- to wiemy co zawierają :D

    Pozdrawiam,
    http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)